Seneste nyt:

Marie Bjerre vil have minister til at se på sag om Pavlo

Det nordjyske folketingsmedlem fra Venstre, Marie Bjerre, undrer sig over, at ukrainske Pavlo Kanishevskyi ikke kan få lov at blive i Aalborg.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at han ikke kan få opholdstilladelse i Danmark.

Sådan lyder det fra Marie Bjerre, der nu vil have integrationsminister Kaare Dybvad Bek til at se på den konkrete sag fra Aalborg.

- Det er en særsituation med Pavlo, og vi har en særlig forpligtelse til at hjælpe ukrainerne, fordi de er i vore nærområder, så jeg synes, det er en sag, jeg vil tage op med ministeren, siger Marie Bjerre.

Boede i Rusland da krigen begyndte

Problemet for den ukrainske ingeniør Pavlo Kanishevskyi, der kom til Aalborg for godt to måneder siden, er, at han ikke er omfattet af den særlov for ukrainere, der sikrer opholdstilladelse og hurtig adgang til samfundet, så kan gå i skole, studere eller arbejde.

Årsagen er, at Pavlo Kanishevskyi boede ved krigens udbrud ikke i Ukraine, men derimod i Rusland. Og derfor er han ikke omfattet af særloven for ukrainske flygtninge - uagtet at han er ukrainsk statsborger.

- Det virker helt paradoksalt, og han bør være omfattet af særloven, for det giver ingen mening at sende ham tilbage til Rusland, fastslår den nordjyske Venstre-politiker, Marie Bjerre.

Kusine bor i Aalborg

Det er Pavlo Kanishevskyis kusine, Anastasiia Studsgaard Hansen, der bor i Aalborg, som har fået fætteren til Nordjylland. Og det skete i den tro, at han naturligvis som flygtet ukrainer kunne bo og arbejde i Danmark.

Men lovgivningen er klar, og Pavlo Kanishevskyi får ikke umiddelbart opholdstilladelse, da særloven kun gælder ukrainere, der er flygtet fra Ukraine.

Anastasiia Studsgaard Hansen har nu klaget over afgørelsen, men hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration er sagsbehandlingstiden op til 14 måneder, og mens klagesagen bliver behandlet, er Pavlo Kanishevskyi afskåret fra at kunne arbejde.