Medieekspert: Derfor gik Kastrup før tid

Det aalborgensiske mediebillede er blevet mere hårdt, mener medieekspert Esben Lind.

- Der er blevet et mere giftigt miljø generelt i Aalborg men særligt i forbindelse med Aalborg Kommune, lyder det kontant fra medieekspert Esben Lind. 

Fortsætter medierne deres drejning mod det tabloide, som Esben Lind synes, de gør, så er det ikke sikkert, at Thomas Kastrup-Larsen er den sidste politiker, der træder tilbage i den kommende tid.

- Jeg tror desværre, det bliver sværere at besætte de politiske poster i fremtiden, siger Esben Lind.

- Vi har allerede set det med politikere fra Christiansborg, der har fået en langt mere stresset hverdag. Officielt er det ikke derfor Thomas Kastrup-Larsen stopper, men det synliggør, hvor hårdt et liv det er at være politisk valgt.

Esben Lind har tidligere rådgivet Aalborg Kommune i forskellige sager, hvor der var behov for krisekommunikation, gennem årene, ligesom han har hjulpet A. Enggaard i forbindelse med sagen om udbygningsaftalerne.

I dag arbejder han indgående med medier i kraft af sin stilling som direktør og kommunikationsrådgiver i Publicity. 

Han mener, at flere mediers konstante kritik af kommunen har været medvirkende til, at Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, nu har valgt at trække sig fra posten fra sommer.

- Nordjyske har haft et kritisk blik på Aalborg Kommune, og der har ganske rigtigt også været noget at komme efter, siger Esben Lind og fortsætter:

- Men måden, det bliver gjort på, og størrelsen på mange af sagerne gør, at man får et indtryk af, at det er manden og ikke bolden, der er det vigtigste.

Er det ikke netop medier som Nordjyskes opgave at gå til magthaverne, når de laver fejl?

-  Jo bestemt, det er nærmest deres vigtigste opgave. Det gør både I og andre medier. Det er en vigtig opgave, men det er metoderne, der har ændret sig de sidste år – det nærmeste man kommer er, at medierne er blevet tabloide, siger Esben Lind.

Et forandret mediebillede

Thomas Kastrup-Larsen har ikke fortalt den specifikke årsag bag beslutningen om ikke at fortsætte som borgmester. I et interview med TV2 Nord tirsdag aften fortalte han, at lysten til at prøve noget andet var blevet for stor til at blive på pinden.

Esben Lind er ikke i tvivl om, at et forandret aalborgensisk mediebillede har spillet ind på beslutningen. Han giver her sit bud på, hvor udviklingen kommer fra.

- Én af årsagerne er, at BT åbnede en redaktion i Aalborg. Et tabloid-medie, der satte en ny dagsorden også for de etablerede medier i byen, siger han. 

Esben Lind synes, det virker som om, at da BT i Aalborg lukkede, efterlod de en måde at lave journalistik på, som de andre medier besluttede sig for at føre videre. Og det har blandt andet medvirket til en hårdere tilgang.

Ikke kun Frihedsbrevet og podcasten Aktindsigterne men også de allerede etablerede medier er ifølge Esben Lind hoppet med på en mere tabloid tilgang til journalistiken.

- Et medie som Nordjyske har også samlet tråden op efter blandt andet BT. De lever blandt andet af at tiltrække trafik til hjemmesiden, og jeg mener generelt, at der bliver gået for langt for at genere clicks på nettet. 

Esben Lind har umiddelbart ikke nogen gylden løsning på hverken mediernes hårdere tendenser eller politikernes pres, men han håber, man kan blive enige om mere ordentlighed og samarbejde mellem kommune og medier.

- Løsningen er nok et bedre samarbejdsklima, arbejdsro og en indhegning af, hvad en borgmester skal stå på mål for, og hvad han ikke skal stå på mål for, siger Esben Lind.

Se et portræt af den nu afgående borgmester i Aalborg Kommune her:


Seneste nyt

fra Nordjylland