Midt i fejringen blev der smidt en bombe: - Kunne have tænkt mig en lidt bedre jubilæumsgave

Blot få timer inden selveste Dronning Mary skulle ankomme og være med til at fejre universitets 50-års jubilæum, smed Uddannelse- og Forskningsministeriet en bombe.

- Ja, nu står vi her og fejrer 50-års jubilæum, og jeg må sige, jeg godt kunne have tænkt mig en lidt bedre jubilæumsgave, konstaterer Anne Marie Kanstrup, der er prorektor for Aalborg Universitet.

Blot få timer inden selveste Dronning Mary skulle ankomme og være med til at fejre universitets 50-års jubilæum, kom en nedslående melding fra Uddannelse- og Forskningsministeriet.

Aalborg Universitet skal fremover reducere antallet af studiepladser og skære 433 pladser fra.

- Vi er jo ærgerlige. Vi blev ramt næsthårdest og havde håbet på, at der var nogle flere regionale hensyn. Der er ikke mange, der får en videregående uddannelse i Region Nordjylland. Det kan vi jo se ud af tallene, pointerer hun. 

En skævvridning

Samlet set skal AAU skære 12,1 procent i deres studieoptag, hvilket er en del mere markant end gennemsnittet for de andre danske universiteter, hvor man i snit skal skære ti procent.

- Man skal passe på ikke at lave en skævvridning i Danmark på uddannelsesområdet. Man kan sige, at nu står vi her og har 50 års jubilæum, og det er jo også det, at Aalborg Universitet er rejst opad. Altså en vision om, at man skal kunne uddanne sig alle steder i landet, og vi optager bredt fra Nordjylland. Vi optager også fra andre regioner. Vi uddanner bredt, understreger prorektoren. 

AAU skal skære næstflest pladser fra næste år, mens Danmarks Tekniske Universitet med 6,5 procent skal skære færrest. Det er Roskilde Universitet, der skal skære flest pladser.  

- 50 procent af vores kandidater får job i Region Nordjylland. Resten får jobs i resten af landet. Der er ikke ret mange fra andre universiteter, som tager job i Region Nordjylland. 

- Jeg vil faktisk vove den påstand, at hvis du møder en akademiker i Nordjylland, kan du være 98 procent sikker på, at den person er uddannet på Aalborg Universitet. Så Aalborg Universitet har en kæmpe betydning for både regionen og Danmark.

Nedskæringerne sker som et led i den universitetsreform, som et bredt flertal i Folketinget sidste sommer blev enige om at vedtage. 

- Vi vil gøre vores bedste for at blive ved med at holde skuden i vandet, kan man sige. Men det er klart, at vi havde godt set det her var landet lidt anderledes, afslutter Anne Marie Kanstrup.


Seneste nyt

fra Nordjylland