LIGE NU:

Milliardsatsning: Grøn varme på vej til Aalborg

A.P. Møller Holding er klar til at poste et tocifret milliardbeløb i geotermi. De vil bruge Aalborg som et af de første skridt på vejen.

Når aalborgenserne tænder for radiatoren, skal det fremover være grøn varme, der kommer ud i stuerne. Det er ambitionen for et nyt milliardprojekt, som A.P. Møller Holding nu præsenterer. 

Selskabet vil investere et tocifret milliardbeløb i geotermi, og de har udset sig Aalborg som et af de første steder til prøveboringer. 

- Vi har jo haft en kæmpe succes med vind, og vi er jo meget stolte i dag af, at når du tænder stikkontakten, er 43 procent af den elektricitet, der kommer ud, fra vind. Og det er det samme, vi håber på at kunne gøre for varmeforbrugerne med varme, fortæller Samir Abboud, som er ansvarlig for geotermi i A.P. Møller Holding. 

Mindre risiko for forbrugerne

Geotermisk energi går kort fortalt ud på at udnytte varmt vand fra jordens indre til fjernvarme. Det kan man gøre ved at pumpe varmt vand fra jordens indre op gennem en boring. Ved hjælp af en varmepumpe trækkes varmen ud af vandet, og den opsamlede varme bliver derefter overført til forbrugerne via fjernvarmenettet ved hjælp af en varmeveksler.

Til sidst pumpes det nu lunkne vand tilbage i jorden gennem en anden boring.

Den metode bruges allerede i dag til at forsyne borgere i Thisted, København og Sønderborg med varme. I Aalborg har man også længe set på mulighederne for at kaste sig over geotermi, men indtil videre har risikoen for fejlslagne investeringe, som der tidligere har været eksempler på andre steder i landet, sat en stopper for projektet. Men det kan ændre sig nu med A.P. Møller Holdings projekt. 

- Vi ved, at der er gode muligheder for geotermi i Aalborg. Men når så stor en pengetank kommer i spil, betyder det, at det ikke er varmekunderne, der kommer til at hænge på regningen, hvis man borer efter vand og finder ud af, at man ikke kan få ordentlig varme ud af det. Og det mindsker risikoen for, at investeringerne kan være fejlslagne, fortæller bestyrelsesformanden for Aalborg Forsyning, Lasse Puertas Navarro Olsen, som også er miljø- og og energirådmand i Aalborg. 

Aalborggensernes fjernvarme skal måske snart hentes op fra den nordjyske undergrund - A.P. Møller Holding er nemlig klar til at hælde milliarder i geotermi.