Foto: Daniel Mikkelsen

Millioninvestering i nordjysk robotvirksomhed

Blue Workforce har længe arbejdet på robotteknologi til billige priser for virksomheder verden over. Nu har en kinesisk investor lagt millioner i den nordjyske virksomhed.

I et industrilokale i Aalborg bliver fremtidens robotteknologi udviklet. I hvert fald hvis man spørger Preben Hjørnet, indehaver af robotvirksomheden Blue Workforce A/S.

- Det kommer til at skabe en ny epoke for robotteknologi, spår han.

Siden 2012 har han stået i spidsen for virksomheden, der specialiserer sig i at fremstille såkaldte håndteringsrobotter. Robotter som eksempelvis kan pakke fødevarer som doughnuts, ost, sushi og meget andet. Men hvor andre virksomhedsrobotter kan være fastmonteret, lavet af metal og være dyre i drift og anskaffelse, er Preben Hjørnet gået helt over i den anden grøft.

- Mange af de dele, som er synlige på vores robot, er lavet af plastic, forklarer han om robotten, der har fået navnet Ragnar efter en dansk vikingekonge.

Netop de mange plasticdele er med til at gøre robotten lettere i vægt – helt ned til 18 kg – samt mere mobil. Og frem for alt er salgsprisen kraftigt reduceret i sammenligning med priser på andre robotter i branchen.

- Hvis vi kigger på især fødevareområdet, er vi helt nede på en tiendedel af prisen, forklarer Preben Hjørnet.

Den nordjysk udviklede teknologi er særdeles populær verden over. Derfor er Blue Workforce allerede godt på vej ind på det amerikanske marked, ligesom en kinesisk investor netop har investeret et hemmeligt, tocifret millionbeløb i virksomheden.

- Jamen, det er vildt, konstaterer Preben Hjørnet storsmilende.

Med den kinesiske kapitalindsprøjtning i ryggen er døren blevet åbnet til det asiatiske marked, hvor billig robotteknologi er i høj kurs – især i Kina. Udvidelsen af virksomhedens aktiviteter betyder også, at Preben Hjørnet regner med at udvide medarbejderstaben betragteligt. Lige nu er der 12 ansatte i Danmark – et antal, som snart bliver tredoblet. Dertil kommer ambitionen om 300 medarbejdere på verdensplan indenfor de næste to år.

Robotteknologien er nemlig ikke et fænomen, som fjerner arbejdspladser i Danmark. Tværtimod faktisk. Sådan siger Thomas Søby, cheføkonom hos Dansk Metal.

- Danske industrivirksomheder har i mange år fokuseret på ny industri, på ny teknologi, på robotter. Dermed kommer vi ind i en positiv spiral, hvor vi får nye investeringer – og så bliver det positivt i stedet for negativt, siger han.

For Preben Hjørnet har vejen til succes været lang. Med et glimt i øjet fortæller han, at processen med Blue Workforce A/S ikke akkurat har været noget, der har givet anerkendelse fra hverken banken, svigermor eller omgangskredsen. Men nu synes lykken altså for alvor at have tilsmilet projektet.

- Med de budgetter, som vi har nu, må man sige, at selvom kun 10 procent lykkes, så går vi ikke fra hus og hjem, siger han.

Se fredagens indslag om den store millioninvestering i Blue Workforce A/S. 

02:31 Luk video