LIGE NU:

Minkavlers børn må ikke komme i skole

Selvom familien Basso Flygers tre yngste døtre er coronafri, må de ikke komme i skole - men parrets 18-årige datter må gerne gå på handelsgymnasiet i Aalborg.

Livet som minkavler er hårdt i disse tider. Dyrene skal slås ihjel, økonomien er usikker og fremtiden lige så. Men for familien Basso Flyger i Vodskov blev det en tand for meget, da de pludselig fik besked om, at deres tre yngste piger ikke måtte komme i skole – alene af den grund, at de er børn af minkavlere.

Som videoen illustrerer er følelserne helt ude på tøjet i denne tid for Michael Basso Sørensen og Camilla Gregersen Flyger:

 

Føler sig udstillet

Beskeden fik parret i søndags efter en dag, hvor de havde knoklet med at få aflivet mink i den ene af de to minkfarme, de ejer sammen med Michael Basso Sørensens bror. Det var skoleleder Kim Malthe Skinbjerg fra Vodskov Skole, der på Aula havde skrevet til alle forældre på skolen, at elever med forældre, der arbejder på en minkfarm, må kun komme i skole, såfremt der ikke er påvist smitte på den pågældende minkfarm.

- Først blev jeg utrolig ked af det. Og så blev jeg vred og frustreret, fordi jeg følte endnu engang, at vi som minkavlere blev udstillet, siger Camilla Gregersen Flyger.

Men mest af alt blev familien skuffet over, at de ikke blev ringet op af skolelederen, før der blev sendt en besked ud til alle på Aula.

Camilla Gregersen Flyger om skolelederens manglende opkald:

 

Sympati fra skolechef

Det har ikke været muligt at få et interview med skoleleder Kim Malthe Skinbjerg eller skolechef i Aalborg Kommune, Mads Rune Jørgensen. I et skriftligt svar skriver skolechefen, at ”i den bedste af alle verdener ville vi ringe til forældre, når der er store ændringer i deres børns skolegang, og vi har stor sympati for den pågældende families situation.”

Som begrundelse for at holde pigerne væk fra skolen har Aalborg Kommune henvist til Børne- og undervisningsministeriet. Ministeriet henviser videre til nogle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der dog blot er anbefalinger, fordi styrelsen ikke har lovhjemmel til andet.

Michael Basso Sørensen foran den ene af de to minkfarme, han ejer sammen med sin bror.
Michael Basso Sørensen foran den ene af de to minkfarme, han ejer sammen med sin bror.
Foto: Caspar Birk

For Michael Basso Sørensen giver meget af det ikke mening. Eksempelvis må hans piger gerne gå til håndbold med deres klassekammerater eller tage med dem i biografen. Og han ved, at der er minkavlere i andre kommuner, som gerne må sende deres børn i skole.

- Og vi lever jo i et forholdsvis lille land, så det burde være forholdsvis ens, siger minkavleren.

Skolechef Mads Rune Jørgensen skriver til TV2 Nord, at Aalborg Kommune vil tage kontakt til Børne- og Undervisningsministeriet for at få præciseret, hvordan de skal forholde sig ”i sager som denne.” Det samme vil flere andre nordjyske kommuner som TV2 Nord torsdag har været i kontakt med.

Fjerde datter må godt

For at gøre situationen endnu mere speget har familien en fjerde datter. Hun går på handelsgymnasiet i Aalborg. Men i modsætning til sine tre yngre søskende har hun ikke fået besked om at blive hjemme.

- Jeg må være på min skole, hvor der er flere elever end der er på en mindre folkeskole. Jeg tager ind til en helt anden by. Og de bliver i deres egen lille by. Jeg kan slet ikke se pointen, siger 18-årige Cecilie Basso Flyger.