Modløs præst i opråb: - Kirkeskibet bliver holdt sammen af gaffatape, men det tager stadig vand ind
Sognepræst Christian Roar Pedersen mangler en kollega.
Når de nordjyske menighedsråd slår en præstestilling op, så sker det oftere og oftere, at de der kun er få ansøgere eller slet ingen. Der er mangel på præster, og fremskrivninger viser at det bliver værre. Det kender de alt til i Hou og Hals, hvor de lige nu mangler en præst.
Det kan godt være lidt ensomt at forberede prædiken her i Hals Kirke. Sognepræst Christian Roar Pedersen mangler nemlig en kollega.
- Jeg er ved at være godt slidt og brugt, synes jeg. Som præst kan man jo også blive ramt af modløshed. Der er ikke udsigter til, at det bliver bedre. Vi kan ikke se os ud af, hvordan vi skal få en præst herude. Vi har gjort det, vi kan, siger sognepræst Christian Roar Pedersen.
Christians præstekollega er gået på pension, og kontoret står tomt. Menighedsrådet har slået stillingen op tre gange, men de har ikke fundet en fast præst. Det betyder, at vikarer har samtaler med døende, som de kun har et begrænset kendskab til.
- Situationen er virkelig trist. Jeg ved, hvor meget det kan betyde for døende, at de får besøg af deres præst, og at det er en præst, de kender. Efter døden er det vigtigt, at det er en præst, der kender de pårørende, når man kommer på besøg der, siger menighedsrådsformand i Hals sogn Ellen Jensen.
Lige nu er der 25 af de 216 præstestillinger i Aalborg Stift ledige. Alene i Aalborg Nordre Provsti er fire ud af tyve præstestillinger ubesatte. En fremskrivning fra Folkekirkens Uddannelses- og Videncenter viser, at præstemanglen bliver større i de kommende år.
Der er flere, der bliver pensioneret, end der bliver uddannet i de kommende år.
- Fra min side er det her et opråb til politikerne og til biskopperne. Det skal ske noget, og det må gerne være i morgen, siger Christian Roar Pedersen.
Ikke første gang, der råbes vagt i gevær
For fem år siden havde Hals og Hou Kirker også en præstestilling, de ikke kunne få besat, og dengang råbte Christian Roar også op om, at der skulle gøres noget.
- Vi står i en situation, hvor vi kun lige holder kirkeskibet sammen med gaffatape. Men det tager vand ind, og vi bliver nødt til at gøre et eller andet, siger Christian Roar Pedersen.
Se hele indslaget her:
Siden dengang er der sat initiativer i værk, der skal afbøde præstemanglen. Der er indført en ordning, hvor akademikere kan omskoles til præster på tre år, og pensionerede præster er blevet brugt som vikarer - men præstemanglen vokser stadig.
- Det føles jo som et deja-vu at stå her og tale om det igen. Det er også mangel på rettidig omhu, for det er ikke nogen ny problemstilling. Man har snakket om, at der vil komme præstemangel i tyve år, og nu står vi i det, siger Christian Roar Pedersen.
Biskop over Aalborg Stift, Thomas Reinholdt Rasmussen, mener, at det især er de små årgange, der lige nu er skyld i præstemanglen, og så mener han, at kirken er for dårlig til at fortælle om, hvor god og meningsfyldt præstegerningen er.
Vil lave ordning om
Den nye ordning, hvor akademikere kan omskoles til præster, har kun givet to nye præster i Aalborg Stift. Uddannelsen er selvbetalt og er ikke SU berettiget. Ordningen skal evalueres i efteråret, og biskoppen ønsker, at den skal laves om.
- Man skal kunne få SU på den uddannelse. Det er ikke mange penge, hvis man både har hus, bil og en familie, der skal forsøges, men det er bedre end ingenting, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.
Menighedsrådsformanden Ellen Jensen kigger mod himlen efter en ny præst. Hvis det ikke lykkes, er hun bekymret for, at den tilbageværende præst også ender med at sige op.
- Jeg har truet Christian Roar Pedersen med, at han får fodlænke på, så vi er sikre på, at han bliver, siger Ellen Jensen.
Christian Roar Pedersen gør sig sine overvejelser.
- Jeg tænker da på, om jeg kan blive ved med at holde til det. Det er da en overvejelse, om jeg skal søge ind til en af de fire største byer i landet, og så kan vi kun have præster der. Så bliver vi affolket på landet, men det er da en trist udvikling, siger Christian Roar Pedersen.