Morten ”Kok” undrer sig: - Overenskomster er mere undtagelsen end reglen
For få uger siden blev danskerne præsenteret for bagsiden af medaljen ved flere danske Michelin-restauranter. Afsløringerne i TV 2-dokumentaren ”Den bitre smag af Michelin” kommer ikke bag på en kendt, nordjysk kok, der dog undrer sig over branchens modvilje mod overenskomster.
Da TV 2-dokumentaren ”Den bitre smag af Michelin” i begyndelsen af september kastede lys over kritisable arbejdsforhold, manglende løn og verbale ydmygelser af personalet på flere danske Michelin-restauranter, var indehaver af Mortens Kro i Aalborg, Morten Nielsen, ikke sen til at fare til tasterne på Facebook.
I et kortfattet opslag skrev han, at på en dag med fokus på arbejdsforholdene i den danske restaurationsbranche, ville han blot gøre opmærksom på, at Mortens Kro har haft overenskomst i alle de år, restauranten har eksisteret.
Selvom det umiddelbart kan lyde som en restauratør, der benytter lejligheden til at ”pudse sin glorie,” er der dog en dybere liggende pointe bag opslaget. Det fortæller Morten ”Kok” Nielsen i denne uges udgave af ”Indblik”.
- Når jeg ”råber lidt op” her, er det altså for at gøre opmærksom på, at det ikke er en selvfølge med overenskomster i restaurationsbranchen. Det er mere undtagelsen end reglen, fortæller han.
Med en overenskomst viser man ansvarlighed overfor de unge mennesker
Morten Nielsen, indehaver, Mortens Kro
Ud af landets godt 18.000 restauranter, er det ifølge Morten Nielsen kun et par tusinde, der har en overenskomstaftale. Han siger selv, at han ikke ønsker at hænge kolleger i branchen ud, men samtidig undrer han sig over, at så relativt få har en overenskomst.
Ikke mindst fordi branchen mangler både tjener- og kokkeelever.
- Med en overenskomst viser man ansvarlighed overfor de unge mennesker og viser, at det ikke er sådan et ”Wild West-cirkus”, man melder sig ind i, når man har valgt at tage en håndværksuddannelse, siger han.
Branchen ændrer sig
Selvom der stadig er tusindvis af restauranter i Danmark, som ikke har tegnet en overenskomst – og Morten Nielsen med egne ord driver restaurant i en by, hvor et fåtal af restauranterne har en - fornemmer han dog alligevel en ændring i branchen.
- Jeg tror generelt, at branchen har været nødt til at ændre på normerne til det bedre. Heldigvis!
- Så jeg tror også, at branchen er bevidst om, at hvis man skal tiltrække nye elever og uddanne kokke og tjenere, så er man nødt til at sørge for nogle omstændigheder, som gør, at de har lyst til at blive i branchen, siger han.
Hør meget mere til Morten Nielsen og hans holdninger til spørgsmålet om arbejdsforholdene i den nordjyske restaurationsbranche i ”Indblik.” Du kan se programmet allerede nu herunder eller kigge med på TV2 Nord Salto mandag klokken 19.50.