Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Morten og teamet havde seks hektiske evakueringsdage: Læs dagbogen fra Flyvevåbnet

Foto: Tue Skals/Forsvaret

Danskere blev evakuerat af danske soldater.

7. oktober fløj mange raketer indover Israel, og det udløste en stor konflikt med mange sårede og dræbte. Morten Valentin, major og presseofficer i Flyvevåbnet, var selv med til redningen af danskere i området, og han giver her et indblik i dagene og de tanker, der er fløjet gennem hovedet på ham og kollegerne.

Vågner til konflikt

Når verden bliver mere usikker, vokser behovet desværre for bl.a. soldater. Sådan kan den seneste tid kort beskrive virkeligheden for mig og mine kolleger. 

Som alle andre vågnede jeg op til en ny virkelighed, da udviklingen i Palæstinakonflikten pludselig tog en ny og blodig drejning. 

De sikkerhedspolitiske analyser stod i kø i medierne, budene var mange, og for enden af køen kredsede mine tanker om, hvad betyder det for mig og min enhed – da vi før har været anvendt i evakueringssituationer. 

Disse tanker blev i de efterfølgende dage til en konkret opgave. Politikerne ønskede, at danske soldater netop skulle evakuere danskere ud af Israel. 

Min chef ringede mig op og spurgte, om jeg var klar. Det var jeg selvfølgelig, selvom det på daværende tidspunkt stadig var uklart præcist, hvad opgaven ville indebære. 

Men jeg vidste, at der ville være brug for min fleksibilitet og erfaring, og så måtte resten blive løst hen ad vejen.

Foto: Simon Hougaard

Dag 1 - Afsted

Når kaos er din sidemand, og din indre ro er din ligemand, sådan kan optakten godt føles, når man skal løse en opgave, hvor situationen udvikler sig løbende. 

På en og samme tid er det stressende, udfordrende og grunden til, at jeg er soldat. Her mærker jeg, at jeg er i nuet, og at jeg finder tryghed i at kunne trække på min erfaring og uddannelse. 

Det kommer for alvor til udtryk, da alle er samlet - læge, sygeplejerske, psykologer, politifolk, IT-specialister, forceprotection, cargofolk, besætning, chef med mere. 

Et hold, der i hast er blevet sammensat med udgangspunkt i et worst case scenarie.

Spørgsmålene overstiger med flere længder svarene inden afgangen med Hercules-flyet, og alligevel finder vi hinanden, hvor vi uden noget større kendskab til hinanden har en usynlig tillid til, at vi hver især er udvalgte og har en fælles opgave, der skal løses. 

I flyet forsøger jeg forgæves at sove, men mit tankemylder holder mig vågen, og jeg forsøger at gennemtænke så mange scenarier som muligt for min egen mentale forberedelse, for lige om lidt får jeg travlt… det er det eneste, der er sikkert.

I gaderne i Jerusalem forsøger politiet at holde styr på situationen i byen. Foto: Ahmad Gharabli/AFP/Ritzau Scanpix

Dag 2 - Brikkerne falder på plads

Søvnen har været ujævn – en blanding af det, der vel bedst, følelsesmæssigt kan beskrives som eksamensnerver og utålmodighed. 

Forløsningen indfinder sig i takt med, at brikkerne i et utroligt komplekst puslespil med skiftende motiv så småt danner et billede af en plan og en organisation. 

Brik 1 – et lokale til operationsrum. 

Brik 2 – kontakt til UM oprettet. 

Brik 3 – samarbejde med lufthavnen etableret.

Brik 4 – Battle Rhythm identificeret. 

Brik 5 – proces for håndtering af de evakuerede udarbejdet og meget, meget mere. 

Presset er stort og varierer, men jeg finder ro i at identificere og koncentrere mig om de opgaver, jeg rent faktisk har indflydelse på og i troen på, at andre håndterer resten.

Forsinkelser skubber momentvis til eksamensnerverne i takt med, at flyet gør klar til at lette.

Endelig lykkes det – forløsning – vi er i gang med det, vi er kommet for – at hjælpe mennesker i nød.

Det er i Hercules-flyene, at danske soldater skulle evakuere folk på danskerlisten fra Israel. Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Dag 2,5 - Bragt i sikkerhed

Adrenalinkicket har forplantet sig til en semikronisk tilstand, hvilket gør det svært at sove.

Næsten 20 timer er der gået, fra vi mødte ind om morgenen på dag 2, til missionen er afviklet efter midnat på tredje døgn. 

Endelig forløsning – efter mange forsinkelser og justeringer bliver samtlige usikkerheder håndteret og den første mission gennemført. 

Spændingen er stor undervejs og spørgsmålene mange – er der balance mellem praktik og teori?

Den bedste bekræftelse er ansigtsudtrykkene på de evakuerede og ordet, der betyder mest af alt – TAK. 

82 mennesker er bragt i sikkerhed, og billederne af dem kører på bagsiden af øjenlågene, indtil søvnen endelig indfinder sig.

Evakueringen af danskere fra Tel Aviv. Foto: Tue Skals/Forsvaret

Dag 3 - Næste mission

Følelsen af en kombination af rutine og stolthed forplanter sig langsomt til alle i hele detachementet. 

Selvom sammensætningen skete i al hast, og de fleste havde et begrænset eller i nogle tilfælde intet kendskab til hinanden i forvejen, er der på magisk vis opnået et VI. 

Første mission er blevet løst, og vi har lært en masse undervejs og optimeret procedurerne, så næste mission bliver lidt nemmere. 

Selvtilliden har fået et nøk opad, og nu kører vi på for at få Udenrigsministeriets tal til at falde og ramme tallet 0, så vi kan melde ’mission accomplished’. 

Næste mission gennemført og yderligere 81 mennesker er blevet evakueret væk fra krigens rædsler med alt, hvad det indebærer af frygt, usikkerhed, indtryk m.m. 

Besætningen og støttepersonalet viser igen en enorm grad af fleksibilitet, da de rammer Tel Aviv. 

Tiden på jorden bliver længere end forventet, men alle kommer med, og flyet kommer i luften på det yderste af den tidsramme, der var givet i flyveplanen. 

Da flyet lander på Cypern, skal den optimerede procedure stå sin prøve for at få de evakuerede igennem den civile lufthavns standard check-in, bagage, paskontrol m.m. 

Alt kører glat, selvom de evakuerede ikke kan gå direkte fra det militære fly til civile. 

Ventetiden er på 4 timer, inden de endeligt kan sætte fødderne på dansk jord. 

Endnu en lang dag går på hæld, og en god følelse af at have knækket koden for en kompleks opgave og skabt en smidig løsning spreder sig i kroppen.

Evakueringen endte i Pafos på Cypern, hvor de danskerne kunne komme på rutefly hjem til Danmark. Foto: Tue Skals/Forsvaret

Dag 4 - Blandet følelse

To missioner bliver planlagt, men udviklingen i Israel påvirker løbende opgaven, og evakueringstallet ændrer sig løbende. 

Samtidig har de civile fly medvirket til at påvirke tallet i en positiv retning. 

Dagens første mission bliver aflyst, men alle er stadig høje på arenalin og ivrige efter næste mission. 

Sidste mission bliver aflyst, og en blandet følelse af lettelse og skuffelse breder sig kroppen, samtidig med at underskuddet på søvnbalancen efter nogle lange dage bliver stillet lidt belønning i udsigt i form af en fuld nattesøvn. 

Det var en blandet oplevelse, at der ikke var brug for de danske soldater. Foto: Tue Skals/Forsvaret

Dag 5 - ved vejs ende?

Dag 4 gentager sig, og en ambivalent tilstand af ærgrelse og frustration blandes med en logik bedst udtrykt ved – Nu blev vi igen ikke brugt, men godt at der ikke er et behov.

Samtidig ændrer situationen sig i konfliktområdet, og vi er måske ikke længere den bedste løsning på de udfordringer, der tegner sig i horisonten. 

Meget tyder derfor på, at vi er nået til vejs ende på vores mission. 

Tankerne begynder så småt at vandre i retning af, jeg snart skal hjem, selvom vi jo lige var begyndt. 

Endelig, 5 minutter i lukketid kommer ordren, ”I skal hjem – Operation Pelican er slut. 

De danske soldater kunne på sjettedagen vende hjem til Danmark. Foto: Tue Skals/Forsvaret

Dag 6 - tilbage til Danmark

Vi møder tidligt ind. Nattevagten har pakket det meste af udstyret, så nu mangler vi kun at pakke flyet. 

Om formiddagen letter vi fra Cypern med kurs mod Danmark. 

Det har været nogle intense dage, og tankerne flyver – stadig lidt svært at finde ro på trods af 6½ times flyvning og Herculesflyets monotome summen. 

Da hjulene rammer asfalten, er det tid til at gøre status på seks hektiske dage. 

Vi fik på meget kort tid løst en svær opgave, og alle bød ind, og vi fik skabt et velfungerende team med folk fra forskellige grene af Forsvaret, Politiet og Udenrigsministeriet. 

Resultatet var 163 evakuerede personer – så på en tragisk baggrund føler man alligevel stolthed over at have medvirket til at hjælpe mennesker i nød.


Foto: Anne Christensen, TV2 Nord

Prisen slår rekord - det bliver endnu dyrere end det var under energikrisen.

Torsdag når elprisen højere op end den var under energikrisen i 2022.

Prisen peaker mellem klokken 17.00 og 18.00, hvor prisen kommer til at ramme 6,98 øre/kWh - og det er uden afgift og moms. Når det lægges oven i bliver prisen omtrent 10 kroner mer kWh.

Så meget koster det

  • En omgang tørring i tumbleren: Cirka 46,53 kroner for en gennemsnitlig tumbler.

  • En times brug af ovnen: Cirka 25,85 kroner for en gennemsnitlig ovn.

  • En vask i en ikke alt for gammel vaskemaskine: Cirka 7,2 kroner.

  • En opvask i opvaskemaskinen: Cirka 9,8 kroner

Priserne i beregningen her er med afgift og moms, og kommer fra selskabet N1. Prisen bliver 10,34 når det er dyrest.

- Lige nu er der næsten ingen vind over Europa, samtidig er det både mørkt og koldt, og vi bruger derfor meget energi. Det er dog også vigtigt at sige, at vi ikke er samme sted som under energikrisen, det er en uheldig kombination af lav produktion af vedvarende energi og høj efterspørgsel i kortere perioder, som rammer os i disse dage, siger Mads Brøgger, der er direktør for Norlys’ energiforretning.

Ifølge Norlys har elprisen i snit været mindre end 50 øre per kWh, men siden august er den pris steget.

Prisen ser dog ud til at falde igen samtidig med, at der meldes om mildere temperaturer i vejret.

- Men får vi pludselig 14 dage i stræk med hård kulde, og der skal trækkes på de europæiske gaslagre, som ovenikøbet er mindre fyldte i år sammenlignet med sidste år, kan det selvfølgelig ændre sig, men som tingene ser ud nu, ser priserne ud til at falde de kommende uger, siger Mads Brøgger.


En ny købmand tror på projektet, og byen glæder sig over nu at have nok penge, til at redde købmanden.

Købmandsbutikken i Ravnkilde er reddet. Det er lykkes en lokal støttegruppe at samle over 800.000 kroner ind - og dermed har de nu sikret, at byens købmandsbutik kan genåbne.

- Det var en kæmpe, kæmpe, kæmpe god nyhed, lyder det begejstret fra Kirsten Baisgaard, der er formand for forsamlingshuset i Ravnkilde.

I slutningen af september måtte den daværende ejer opgive at drive købmandsbutikken.

Lige siden har borgergruppen Købmandsgruppen forsøgt at samle penge nok ind til, at de kunne genåbne købmandsbutikken.

Tror på butikkens overlevelse

Onsdag aften var der samlet 830.000 kroner, og dermed nok til, at butikken kan genopstå.

- Jamen, det er jo helt vildt. Det bliver hårdt, men også virkelig lærerigt og sjovt, er jeg sikker på, siger Lisa Norman, der er den kommende købmand i Ravnkilde.

Købmandsgruppen håber, at borgerne i byen er klar til at støtte butikken, når den åbner.

- Jeg håber og tror jo, at det er gået op for os alle sammen, at det ikke er nogen selvfølge, at vi har en købmand i byen, lyder det fra Kirsten Baisgaard.

Den kommende købmand er heller ikke i tvivl om, at butikken nok skal klare sig.

- Vi har lavet nogle analyser og fået Dagrofas hjælp til at lave nogle analyser omkring, om den her kan køre rundt i byen. Og det kan den. Så det er jeg slet ikke bekymret for, siger Lisa Norman.

”Købmandsgruppen” håber, at købmandsbutikken bliver klar til at genåbne til maj.


Overtog sin første frisørsalon som 24-årig: Nu har han overtaget sin tredje

Anders Blaabjerg på 25 år er indehaver af tre frisørsaloner i Jylland. Han overtog den første, da han stadig var elev. Det skulle medarbejderne lige vænne sig til.

Det tog et par søvnløse nætter, før Anders Blaabjerg blev overtalt til at skifte sit erhverv til frisør.

I en alder af 20 år kunne den unge mand skrive salgsassistent på CV'et med et job i Føtex. Der gik ikke lang tid, før flere af frisørerne i Thisted var efter den nyuddannede.

- Da Kristian Berthelsen (tidl. ejer af ZoombyZoom Thisted) tog fat i mig, var han den anden frisør. Så måtte jeg forsigtigt lukke den ene dør for at åbne døren som frisør, fortæller Anders Blaabjerg, der til daglig er chef for tre ZoombyZoom-saloner i Jylland.

Døren til frisørverdenen blev åbnet - og der gik ikke lang tid, før flere muligheder stod på dørtrinet.

- Det har altid været lidt en joke, at den skulle være min en dag. Og så kom muligheden, fortæller den 25-årige indehaver.

Anders Blaabjerg var ikke færdiguddannet, da han pludselig gik fra at være elev til chef på en juleferie. Det var et skifte, som både han og hans medarbejdere skulle finde sig til ro med.

- I starten skulle man lige vænne sig til det at have en chef, der er 25 år, når man selv er over, fortæller Maja Ravn Madsen, der har arbejdet som frisør i ZoombyZoom i Thisted i seks år.

Foto: Josephine Hartvig / TV MIDTVEST

Det var et 'match made in heaven', at Anders Blaabjerg valgte at gå frisørens vej. Derfor betyder det ikke så meget, at arbejdstimerne fylder det meste af dagen.

- Jeg har et drive uden lige. Så jeg ved ikke, hvem der stjæler mit ur, når klokken pludselig er 11 om aftenen, og jeg startede klokken otte om morgenen, fortæller den unge iværksætter med et smil.

Kunderne undrede sig heller ikke, da Anders Blaabjerg pludselig var chef.

- Han er stadig bare Anders. Jeg tror, det ligger naturligt til ham, for det var den mulighed, der bød sig, fortæller Hanne Fårup Rasmussen, der til daglig er fagligkonsulent i FOA og har haft Anders Blaabjerg som frisør, siden han startede som elev i forretningen i 2020.

Selvom den unge chef kun er 25 år, så generer alderen ham ikke spor.

- Jeg er lidt en gammel mand i en ung krop. Det tror jeg også, de andre vil sige her, griner Anders Blaabjerg.

Frisørsalonen i Fredericia er den sidst tilkomne i den begyndende perlerække, som Anders Blaabjerg har startet. Han overtog forretningen tilbage i maj, hvor det kun var få måneder siden, at han havde fået ansvaret for frisørsalonen i Aalborg. Derfor klapper den unge mand hesten og holder sig til sine tre nuværende forretninger.

- Aldrig sig aldrig selvfølgelig. Men der har været fart på det sidste stykke tid, så for nu er der ikke flere ting i støbeskeen, fortæller Anders Blaabjerg, mens han ordner håret på Hanne Fårup Rasmussen.


Lige ved og næsten: Aalborg snupper sejren til sidst

Alt blev afgjort i kampens døende minutter, da Aalborg Håndbold onsdag besejrede TMS Ringsted med 35-32.

Nogle hurtige og hasarderede beslutninger resulterede i, at gæsterne fra TMS Ringsted fik bragt sig hurtigt i front. 

Aalborg-spillerne fik dog hurtigt indhentet dem igen, og efterfølgende bragt sig foran. 

Men flere uskarpe afleveringer og dårlige beslutninger fik gæsterne i hælene af hjemmeholdet igen.

Selvom hjemmeholdet førte med tre mål ved pausen, så fik gæsterne hurtigt spillet sig tilbage og indhentede igen aalborgenserne. 

Generelt var det et uskarp Aalborg håndbold-hold, der var mødt op onsdag aften. Heldigvis for hjemmeholdet tog målmand Niklas Landin en for holdet, og stod for flere redninger, der holdt aalborgenserne i front.

Men gæsterne holdt ved, og med 10

Minutter igen, var stillingen 29-29.

Kampens sidste minutter blev spændende. Mens Aalborg Håndbold fortsatte med at lave fejl, formåede gæsterne at presse på, og hele tiden være blot et mål efter. 

Til sidst lykkedes det dog Aalborg håndbold at hive sejren hjem. 

Med onsdagens kneben sejr, lykkedes det Aalborg Håndbold at hive den niende sejr i streg i hus. 


Kan ikke få fat på lægen - udskældt lægehus er igen i problemer

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Problemet skulle være løst nu. Men lægehuset ønsker ikke at stille op til interview.

- Sådan kan man ikke behandle folk. Det er et helt område, lyder det fra en frustreret Kim Kronborg fra Fjerritselv.

Flere nordjyder sim Kim har i løbet af ugen oplevet problemer, når de har forsøgt at komme igennem Alles lægehus.

Over hele landet har det været et problem på grund af en fejl i deres IT-system. Kim Kronborg skulle mandag have taget en blodprøve fordi han har lidt forhøjet blodtryk, for at finde ud af om han kunne få noget andet medicin - men onsdag har han stadig ikke kunnet få en tid.

- Herregud! Det kan jo ikke passe, at man ikke kan få tager en blodprøve eller ikke kan komme til sin læge, bare fordi computeren falder ud. Så må de gøre et eller andet, siger han til TV2 Nord.

Vil væk fra Alles Lægehus

TV2 Nord tog ud til lægehuset i Fjerritslev. Der var patienter derinde, men alt foregik manuelt og ingen ønskede at udtale sig til TV2 Nord.

Alles Lægehus ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til TV2 Nord, at de har oplevet et større IT-nedbrud, som har givet udfordringer i klinikkerne. Og at det nu er løst.

Selvom problemerne er løst, er Kim Kronborg stadig godt træt af Alles lægehus.

- Så snart jeg får en chance, og der kommer nogle læger her i nærheden, og det har jeg hørt, at der bliver udvidet i Løgstør, så flytter jeg. Jeg vil ikke være i noget, der hedder Alles Lægehus mere, siger han.

Region Nordjylland ønskede ikke at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar, at de er opmærksomme på udfordringerne.