Foto: Lone Vad Dam

Musikkens Hus er landets første demensvenlige kulturinstitution

Medarbejderne i Musikkens Hus sætter nu fokus på at give demente borgere et godt og aktivt liv.

En håndsrækning med at finde sit sæde eller hjælp til at tælle mønterne til et glas hvidvin i pausen.  

Der skal ikke meget til for at give mennesker med demens et aktivt liv så tæt på det normale som muligt, hvis bare omgivelserne er klædt på med tilstrækkelig viden.

Derfor har Musikkens Hus i samarbejde med Aalborg Kommune og Alzheimerforeningen uddannet medarbejderne, som giver dem mulighed for at spotte borgere med demens og vise dem særlige hensyn.

Det gør Musikkens Hus til landets første demensvenlige kulturinstitution.

- Vores medarbejdere er i forvejen utrolig observante, servicemindede og hurtige til at spotte gæster, der har brug for hjælp og vejledning, men kurset har givet dem en indsigt i de særlige udfordringer, mennesker med demens kan have. Jeg er stolt af æren, der understøtter, at vi vil være et rart sted at være for alle, siger administrerende direktør i Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen, i en pressemeddelelse.

Et eksempel på noget konkret, som medarbejderne nu er mere bevidste om, er det sorte gulvtæppe mellem foyeren og Koncertsalen.

- For borgere med demens kan et mørkt underlag forekomme som et sort hul, derfor er det en stor hjælp for dem, hvis en medarbejder blot fortæller dem, de skal passere et sort gulvtæppe for at komme ind i Koncertsalen, siger frivillighedskoordinator i Aalborg Kommune, Karin Boye Nielsen.

Hun arbejder til dagligt med at engagere frivillige på Aalborg Kommunes ældre- og sundhedsområde og er tovholder på et større projekt med at uddanne kommunens borgere til såkaldte demensvenner, borgere med særlig indsigt i de hensyn, der skal vises demensramte.

Aalborg Kommune er én af landets første demensvenlige kommuner og en del af ”Demensrummet”, som handler om at gøre landets kommuner demensvenlige.

- Ingen skal stå alene med sin demens – derfor vil vi gerne udbrede kendskabet blandt alle byens borgere. Ofte skal der ikke særlig meget til, og hvis folk vidste det, så ville vi kunne gøre livet bedre for mange mennesker, siger Karin Boye Nielsen videre.

Også hos Alzheimerforeningen bringer det glæde, at Musikkens Hus er blevet demensvenligt.

- Jeg er rigtig glad for, at Musikkens Hus er demensvenligt. Det er fantastisk, at en kulturinstitution åbner op og inkluderer mennesker, så de kan tage del i et aktivt samfundsliv så lang tid som muligt, siger formand for Alzheimerforeningen, Birgitte Vølund.

Musikkens Hus modtager et diplom på at være en demensvenlig kulturinstitution i forbindelse med, at Musikkens Hus sammen med Alzheimerforeningen Nordjylland og Musikterapiuddannelsen ved Aalborg Universitet inviterer til et særligt arrangement om musik og demens den 12. september klokken 14-16 i Intimsalen.