LIGE NU:

Musikkens Hus må ikke drive restaurant - nu drives den af datterselskab

En kommunalforsker tvivler på om den konstruktion Musikkens Hus har stablet på benene omkring sin restaurant kan holde i retten.

Alt er i fineste orden, og der er helt styr på sagerne, hvis man spørger Musikkens Hus. Men en kommunalforsker og flere restauratører fra Aalborg vurderer ikke, at den forpagtningsaftale Musikkens Hus har indgået med et datterselskab om Musikkens Spisehus er helt fint i kanten. Faktisk vurderer Roger Buch, der er chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole DMJX, at forpagtningen kan være ulovlig.

Musikkens Spisehus er restauranten i Aalborgs nyeste kulturinstitution Musikkens Hus. Restauranten serverer lækre retter og fine vine til gæsterne i Musikkens Hus - hvad enten de kommer for at nyde en forestilling eller alene et måltid eller en drink.

Frem til slutningen af 2015 drev Fonden Musikkens Hus, der står for driften af selve Musikkens Hus, også Musikkens Spisehus, men efter at have modtaget et brev fra Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg, der bar følgende ordlyd bortforpagtede man restauranten.

"Hvis I ikke bortforpagter eller i tilstrækkelig grad forsøger at bortforpagte restauranten, vil den kommunale støtte kunne betragtes som ulovlig støtte efter konkurrencelovens regler, hvilket kan medføre at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan træffe afgørelse om, at der skal ske en tilbagebetaling af støtten til Staten."

Datterselskab overtog restaurant

Forpagteren blev et datterselskab under Fonden Musikkens Hus. Selskabet fik - og har stadig - forpagtningen for en treårig periode, og at restaurantdriften således har et samhørsforhold med Musikkens Hus, der hvert år støttes med omkring 10 millioner kroner fra Aalborg Kommune og 4,6 millioner fra staten, møder kritik.

John Andersen ejer Prinses Juliana - restaurantskibet, der ligger fortøjret vest for Limfjordsbroen i Aalborg. Han finder det mere end uacceptabelt, at Musikkens Hus har ladet et datterselskab, man selv kontrollerer overtage restauranten i kulturhuset.

- Der er mange restauratører, der er skuffede over, at man ikke har taget hånd om det her i nu over tre år, lyder kritikken.

- Jeg synes, det er utroligt urimeligt, det er uacceptabelt, og jeg vil næsten sige, at det er misbrug af offentlige midler, lyder det videre fra John Andersen.

Kommunalforsker tvivler på konstruktion

Urimeligt og uacceptabelt lyder det altså fra John Andersen, der skal konkurrere med Musikkens Spisehus. Og ulovligt kan det måske også være.

Roger Buch, der er kommunalforsker, forklarer, at man ved en bortforpagtning skal søge at få den bedst mulige pris for sit produkt.

- Og det siger jo sig selv, at det får man ikke, hvis man laver et datterselskab, som man selv kontrollerer og lejer ud til sig selv - forpagter ud til sig selv. Det er ikke en måde at sikre en markedsmæssig rigtig betaling for forpagtningen, lyder det fra Roger Buch.

Ifølge ham hviler der et særligt ansvar på en institution, hvis man modtager offentlige tilskud og i det her tilfælde skulle Musikkens Hus, ifølge ham, have sat forpagtnigen i udbud.

- Ellers vil man kunne få restauranter og spillesteder, som med en kommunekasse i ryggen kan udkonkurrere private alternativer.

Direktør for Musikkens Hus - og datterselskab - afviser kritikken

Lasse Rich Henningsen har siden Musikkens Hus åbnede i 2014 været direktør. Siden datterselskabet, der nu driver Musikkens Spisehus, kom til verden har han også været direktør for det. Og han ser ingen problemer med konstruktionen - alt er ifølge ham efter bogen.

- Vores advokater vurderer, at vi ikke er udbudspligtige i vores restaurationsdrift, så det er  måske øjnene der ser, lyder det fra Lasse Rich Henningsen.

Der er nogen, der mener, at det er lidt for smart at forpagte det ud til et datterselskab. Hvad tænker du om det?

- Jeg tænker at jura er jura. Vi har holdt kasserne helt adskilt.

Sundheds- og Kulturrådmand Mads Duedahl, der selv har siddet i bestyrelsen for Fonden Musikkens Hus, svarer i TV2 Nords nyheder klokken 19.30 på kritikken.

mosbjerg 3

play Familie holder ferie som i gamle dage: - Det er et helt andet nærvær

trine kammersgaard tvmidtvest

Giftig blomst breder sig i landskabet: Engbrandbægeren er giftig for husdyr

20200514-122913-L-1920x1190we

play Bør efterskoler kræve elever vaccineret? Forsker og forstander er uenige

def_thumb,50_percent

play Morgenvejr: En smuk dag i vente

mosbjerg 3

play Familie holder ferie som i gamle dage: - Det er et helt andet nærvær

trine kammersgaard tvmidtvest

Giftig blomst breder sig i landskabet: Engbrandbægeren er giftig for husdyr

20200514-122913-L-1920x1190we

play Bør efterskoler kræve elever vaccineret? Forsker og forstander er uenige

Til forsiden

Til forsiden