Nanna er en del af forsøg i ældreplejen, og konklusionen er klar: Alle bliver gladere
Forsøg med faste teams skal udbredes.
Aalborg Kommune har de seneste to år været en af forsøgskaninerne på en ny tværfaglig organisering inden for den udkørende hjælp, pleje og rehabilitering i hjemmeplejen.
Ifølge Nanna Hoier Svendsen, der har været en del af forsøget hos Team Humlebakken, er ordningen med faste teams kommet for at blive.
- Vi er meget glade, når vi kommer på arbejde. Vi er ikke lige så stressede og pressede om morgenen, lyder det fra social- og sundhedsassistenten.
Medarbejderne får en bedre hverdag, og det smitter også af på de borgere, der får hjælpen, lyder tilbagemeldingen.
- Det er som regel de samme, der kommer ud til borgerne. Dermed bliver relationen og genkendeligheden meget bedre, og det samme gør plejen, forklarer Nanna Hoier Svendsen.
Opgaverne bliver løst langt bedre
I en ny rapport fra VIVE, der er det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, er 25 kommuners forsøg med faste teams blevet evalueret.
Konklusionen er klar:
Det gavner både den ældre og medarbejderne.
- Det gennemgående er, at vi kan så meget mere sammen. Vi spiller hinanden stærke på tværs af faggrupper, fortæller Katrine Posborg Larsen, der leder af Team Humlebakken.
I de faste teams er der samlet forskellige fagligheder, af både sundhedshjælpere, sundhedsassistenter og sygeplejersker.
- Vi udfordrer hinanden i dagligdagen, og det gør, at vi kan løse opgaven med langt højere kvalitet.
- Vi har en høj grad af oplevelse af, at vi nu er mere fokuserede på borgernes forløb, hvor vi måske tidligere var meget optaget af enkelte opgaver, siger teamlederen.
Stor tilfredshed blandt alle
66 procent af de adspurgte medarbejdere, der har været med i projektet, oplever, at det er blevet lettere at tilpasse hjælpen til borgerens behov og ønsker. Samtidig er hjemmehjælperne oftere stolte af det arbejde, de udfører.
- Det er meget mere struktureret, og jeg har kun fokus på de borgere, jeg har i mit team og ikke dem alle, siger Nanna Hoier Svendsen.
Borgerne har en meget høj tilfredshed, hvor 89 procent er glade for hjælpen, som Team Humlebakken leverer.
Nu er det samtidig blevet politisk bestemt, at de faste teams skal udbredes til resten af Aalborg Kommunes hjemmepleje, og det er der opbakning til.