Nonbinære varulve og transkønnede fædre: LGBT-bogcafé har slået dørene op i Aalborg
Foto: Malthe Birger Jensen / TV2 Nord
Skandinaviens første LGBT-bogcafé er åbnet i Aalborg. Alle bøgerne på hylderne er for eksempel skrevet af en homoseksuel forfatter, eller også indeholder teksten et LGBT-element.
- Her har vi vores trans- og nonbinærlitteratur, og her er der drag queen-litteratur.
Litteraturen kan gøre, at man bliver spejlet, og at man føler, at man hører hjemme, og at man ikke er så alene her i verden.
Kristine Sofie Højen, medejer Buens Bogcafé.
Kristine Sofie Højen viser stolt rundt i Buens Bogcafé i Aalborg. Som i en normal boghandel er der masser af litteratur på hylderne, men før et værk får plads på reolerne, skal det opfylde nogle krav.
- Her i butikken har vi 900 titler med LGBT+-litteratur, fortæller Kristine Sofie Højen, der er medejer af Buens Bogcafé.
Det er et krav, at bøgerne for eksempel er skrevet af en homoseksuel forfatter, eller at teksten indeholder et LGBT-element.
- LGBT står for lesbian, gay, bisexual og trans, og det er egentligt bare en ny måde at sige alt under regnbueparaplyen, siger Kristine Sofie Højen.
Nonbinær
At være nonbinær er en kønsidentitet, som betegner personer, der ikke identificerer sig som mand eller kvinde, som er de to binære køn i det binære kønssystem, og dermed heller ikke det køn, de blev tildelt ved fødslen. I stedet er nonbinære en blanding af dem, hverken eller, eller noget helt tredje, men det er ret individuelt, hvordan nonbinære oplever deres køn. Fælles er dog at det ikke ligger inden for det traditionelle binære kønssystem og dermed har en ikke-binær kønsidentitet. Fordi nonbinære ikke har det køn, de blev tildelt ved fødslen, befinder de sig på transspektret, hvor også transkønnede og kønsdiverse befinder sig. Samtidig kan nonbinær også bruges som en samlebetegnelse for de kønsidentiteter, som ikke ligger inden for samfundets snævre opdeling i to binære køn; mand og kvinde. Nogle nonbinære oplever, ligesom transpersoner, kønsdysfori omkring deres kønskarakteristika og vælger at modtage forskellige former for kønsbekræftende behandling, andre gør ikke. Om man modtager behandling eller ej har ikke betydning for, om man kan være nonbinær, det centrale er den enkeltes oplevelser og behov.
Kilde: LGBT+ Danmark
Fra manga til prisvindende romaner
Kristine Sofie Højen er uddannet bibliotekar, og hun har en stor passion for bøger, mens den anden halvdel af duoen bag Buens Bogcafé, altid har drømt om at åbne sin egen café.
- Uanset om det her ender med en kæmpe succes, eller det ender med, at vi gør det i et år, og så halter økonomien lidt, så tænker jeg ikke, at det er noget, vi fortryder, at vi har gjort sammen, fortæller Emma Mai Petersen.
På hylderne finder vi blandt andet romanen "Man skulle nok have været der" af Thomas Korsgaard, der i går modtog De Gyldne Laurbær. Men der er også historier om nonbinære varulve, manga, biografier, børnebøger og meget andet.
Det kan i dag stadigvæk være udfordrende at have en anden seksualitet end flertallet, og håbet er, at en bog måske kan hjælpe.
- Litteraturen kan gøre, at man bliver spejlet, og at man føler, at man hører hjemme, og at man ikke er så alene her i verden, siger Kristine Sofie Højen.
Men bøgerne er for alle understreger Kristine Sofie Højen. Hun håber, at for eksempel børn kan blive bevidste om, at det er ganske normalt, at en af deres klassekammerater har to mødre. Der er nemlig også en afdeling med børnebøger i bogcaféen.
- Her møder vi for eksempel Lotte, der står i den situation, at hendes far er transmand, hvilket betyder, at han var født som kvinde og har født Lotte, men nu er han mand, fortæller Kristine Sofie Højen.
Målet med Buens Bogcafé er desuden at blive et fysisk mødested for LGBT+-personer i Nordjylland.