Efterspørgslen på overskudsmad bliver kun større i fremtiden, mener forbrugerekspert.
En salatbox fra Flammen, en lykkeboks fra SushiMania eller bagværk fra Othello Bageriet?
Mulighederne er mange, hvis man skulle få lyst til spise overskudsmad til frokost eller aftensmad.
Og i Nordjylland er der heldigvis også kunder nok til det. Faktisk er landsdelen den del af landet, hvor efterspørgslen efter overskudsmad fra Too Good To Go er størst.
Jeg vil gerne støtte, at maden ikke bare bliver smidt ud
Knap 250.000 nordjyder benytter sig af appen, som blev lanceret i Danmark tilbage i 2016.
En af dem er Viktoria Lykke Nielsen fra Storvorde.
– Det var egentligt bare, fordi jeg meldte mig ind i en gruppe på Facebook, jeg så, og så tænkte jeg, det kunne være spændende at prøve, siger hun, inden hun skal ind og hente en pose med overskudsmad.
Hun har prøvet at bestille mad over Too Good To Go-appen en enkelt gang før, og vil gerne fortsætte med at gøre det i ny og næ.
- Jeg vil gerne støtte, at maden ikke bare bliver smidt ud, når man stadigvæk kan spise det.
Ved en af byens bagerier får hun udleveret sin pose med blandet bagværk, der ikke blev solgt i løbet af dagen. Et franskbrød, en smurt bolle, rundstykker og gulerodsboller bliver nu købt og formodentligt spist, i stedet for at ryge i skraldespanden.
Kasseret af producenterne
På Too Good To Go's pakkelager i Nørresundby hober overskudsmaden siger hurtigt op.
Her arbejder flere unge mennesker hurtigt og koncentreret med at fordele varer, der er blevet kasseret af producenterne, allerede inden de nåede ud i butikkerne.
På få øjeblikke får Emil Hougaard Oppelstrup fyldt papkasser op med forskellige varer, kaldet lykkepakker, så de kan købes af kunderne på appen.
– Indtil videre har vi puttet lidt nudler i, og så har vi puttet lidt havredrik og lidt mel i, som egentlig bare er typiske ting, der kommer i de her Too Good To Go-kasser, forklarer han i forbifarten.
Initiativet med lykkepakker begyndte i juni 2023, og har nu rundet over 100.000 solgte pakker. Det har efter Too Good To Go's beregninger givet en besparing på 1.450.000 kilo CO2-ækvivalenter.
Økonomien spiller ind
Og der er flere årsager til, at det netop er i denne del af landet, at der er så stor rift efter overskudsmad, mener forbrugerekspert og lektor ved Erhvervsakademi Dania, Ole Storm Jørgensen.
- Den simple forklaring ville jo være, at nordjyder er mere bevidste omkring, hvad de bruger deres penge til, siger han.
Han uddyber, at Nordjylland er den landsdel, hvor der er flest, der er pressede på økonomien, hvorfor Too Good To Go-tilbud er attraktive at ty til.
- Der er også forholdsvist mange studerende især i Aalborg-området, og studerende er også kendt for at bruge Too Good To Go-appen for at spare penge.
Dertil understreger Ole Storm Jørgensen, at der også kan ligge et ønske om at gøre en god handling med henblik på at bekæmpe madspild.
Det er en form for symptombehandling
Og det er en god handling at foretage sig, lyder det fra forbrugereksperten. Ansvaret for at bekæmpe madspild hviler dog ikke på forbrugerens skuldre.
- Der er en overskudsproduktion, som man ikke rigtig kan håndtere. Madspildet starter et eller andet sted allerede ude ved producenterne, fordi der er enormt meget, der bliver kasseret, fordi det ikke kan sælges.
- Problemet bliver synligt løst ved, at maden ikke bliver smidt i containeren henne ved supermarkedet, men det er en form for symptombehandling.
Du kan se indslaget om Too Good To Go herunder.