Jane sætter fokus på madspild: - Det er noget svineri

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp smider danskerne netop hvert år en tredjedel af al mad ud, og det kommer bag på flere nordjyder.

Jane Hurup gør klar til åbning. Hun er butiksleder i WeFood i Aalborg. En dagligvarebutik kørt af frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp, som videresælger overskudsmadsdonationer og sender overskuddet videre til familier i u-lande.

- Jeg er helt opmærksom på, at den lille forskel jeg gør, det er en dråbe i havet, men hvis vi kan stå sammen om at bekæmpe madspild, så tror jeg, at vi kan nå et stykke vej.

I dag fredag er Danmarks nationale madspildsdag, og det sætter WeFood blandt andet fokus på ved at uddele gratis risposer produceret i et u-land.

- I Danmark har vi jo mad i overflod, vi bruger bare ikke det hele. Der er noget galt, hvis vi i Danmark smider 33 procent af den producerede mad ud. Det kan vi gøre meget bedre, konstaterer hun.

Overrasker flere

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp smider danskerne netop hvert år en tredjedel af al mad ud, og det kommer bag på flere nordjyder.

- Jeg synes, at det er helt voldsomt. Det lyder sindssygt, siger Maria Bjørn Sørensen, da TV2 Nord fortæller hende problematikken.

- Det er jo en tredjedel for meget. Specielt med dem, som går sultne i seng. Det kan både være i Danmark, men også i udlandet, bakker Pernille Troels-Hansen op.

Det på trods af, at der er kommet mere fokus på at stoppe madspild i Danmark.

- Jeg er begyndt på det mere efter, at jeg er flyttet hjemmefra, men det er også mere af økonomiske årsager for at spare på økonomien, fortæller Maria Bjørn Sørensen.

- Nu er det heldigvis sådan, at jeg har en teenagesøn, som ikke gider rugbrød, han vil hellere have resterne fra aftensmaden, så på den måde er det jo nemt nok at få omsat rester. Ellers forsøger jeg så vidt muligt at få tømt køleskabet, påpeger Pernille Troels-Hansen.

Se hele indslaget herunder: 

Jane Hurup fornemmer en øget opmærksomhed på madspild, og det er hun glad for.

- Der kommer mere fokus på det, og det trør jeg faktisk også, at der gør fra politisk side. Også selvom vi bliver rigere og rigere, så tror jeg godt, at man kan – nu siger jeg det lige direkte – se, at det er noget svineri, at der ryger så meget mad i skraldespanden, som kunne bruges på andre gode måder.  


Seneste nyt

fra Nordjylland