LIGE NU:

Nordjysk landsby afslører kunsthemmelighed

En ganske velbevaret kunsthemmelighed blev søndag afsløret i landsbyen Uggerhalne, da det blev synliggjort, at kunstneren Asger Jorn boede i byen, før han for alvor blev kendt.

Det er nok de færreste, der kender det store til Asger Oluf Jørgensens kunstværker, men hvis man ved, at han gik under kunstnernavnet Asger Jorn, ringer der nok en klokke for de fleste.

Asger Jorn blev efter Anden Verdenskrig berømt for sin billedkunst, og i årene frem mod sin død i 1973, opnåede han international anerkendelse for sine værker. Nogle af de sidste værker, Asger Jorn lavede før sit gennembrud, blev fremstillet i et hus på overgaden i landsbyen Uggerhalne nord for Aalborg.

- Der har været en del snak om det ovre på vores galleri, og så var det jo nærliggende at afsløre den hemmelighed, at Asger Jorn har boet her i byen, siger galleriejer Henning Bitsch fra Galleri Hammer i Uggerhalne.

Afsløring skete under skulpturfestival

Galleri Hammer har arrangeret en flere uger lang skulpturfestival i Uggerhalne, og søndag var der stablet en såkaldt artwalk på benene, hvor Uggerhalne-borgerne var inviteret til at gå en tur gennem byen og blive præsenteret for de mange skulpturer og kunstværker, der står langs hovedgaden.

Her gjorde de mange fremmødte stop ud for det hus, Asger Jorn boede i fra 1944 til 1945, og en mindeplade blev afsløret af Tage Johansen, som mødte Asger Jorn, mens den senere så kendte kunstner boede i den nordjyske landsby.

- Jeg aner ikke, om det har nogen som helst betydning, at vi markerer det. Vi synes bare, det er sjovt, siger Henning Bitsch.

Flere af skulpturerne fra skulpturfestivalen bliver stående langs hovedgaden i Uggerhalne i de næste fem år. Mindepladen får formentlig lov at blive stående endnu længere.