Nordjysk satellit ændrer alt: - Det er et digitalt kvantespring

Satelliten øger blandt andet sikkerheden på havet.

Når der klokken 15.55 dansk tid bliver sendt en dansk satellit ud i rummet, så bliver det en altafgørende faktor for søfolkene. 

 Satelitten giver nemlig mulighed for maritim digitalisering, hvor alle sikkerhedskrav opfyldes. Og det gør den helt store forskel.

- Det er et digitalt kvantespring. Det vil gøre det muligt for os at opdatere, hvad der foregår til havs online, fortæller Niels Tvilling Larsen, der er kontorchef hos Søkortkontoret i Geodatastyrelsen. 

Offline til online

Ifølge Niels Tvilling sker den største forskel idét, man med den nye satellit går fra at være offline til at være online. 

- For vores virksomhed, der fremstiller søkort, er det et stort skifte, da den teknologi, vi bruger i dag, er baseret på, at man laver CD’er og sender ud til skibene. Hvis man får den her adgang med satellitdækning, så kan man sende opdateringer ud løbende og dermed sikre, at der kommer nye informationer ud til skibene hurtigere, fortæller Niels Tvilling Larsen.

Større sikkerhed

Den nye satellit giver ikke blot virksomheder som Niels Tvillings bedre kommunikation til skibene, den kan nemlig også være med til at øge både sikkerheden og miljøbevidstheden. 

- Det giver en større sikkerhed til havs, hvilket betyder, at man formodentligt kan sejle mere miljøbevidst og med højere hastighed, da man bedre kan beregne sin rejsetid til den kommende havn, og dermed kan man beregne sin hastighed og spare brændstof, forklarer Niels Tvilling, der også sammenligner det med landets motorveje. 

- Den udvikling, vi har set på land, vil også kunne ske til havs, når man får de her digitale motorveje, forklarer han. 

Du kan se interviewet med Niels Tvilling her: 


Seneste nyt

fra Nordjylland