Nordjysk satellit sendt ud i rummet med 15.000 kilometer i timen: - Den skal holde til abnorme kræfter
Nordjyske Space Inventor har fået sendt verdens mindste kommunikationssatellit ud i rummet.
Natten til mandag den 1. maj blev der skrevet rumhistorie. Ombord på den Elon Musk-ejede SpaceX-raket befinder sig nemlig verdens mindste kommunikations-satellit - og den er udviklet og produceret af det aalborgensiske rumteknologifirma, Space Inventor.
Kvart over to i nat dansk tid skete det så:
- Jeg må indrømme, jeg havde sat vækkeuret på forskellige tidspunkter i nat, og så er jeg vågnet og fulgt med, fortæller Karl Kaas, der er direktør i virksomheden.
Her kan du se opsendelsen, som SpaceX har delt på Youtube:
Den lille satellit er netop nu på vej noget længere ud i end mange af de andre satelitter, der er sendt ud i rummet. Hvor de plejer at flyve rundt i 500 kilometers højde - så skal mini-satellitten her altså helt op i 36.000 kilometers højde.
Derfor er det en kompleks størrelse med et avanceret teknologisk arbejde bag.
- Jeg har været meget spændt. Hele firmaet har ventet spændt i flere år, fortæller direktør i Space Inventor, Karl Kaas.
Er i kontakt
Det er en opsendelse, der bliver nøje overvåget fra hovedkontoret i Aalborg, hvor halvdelen af de 40 medarbejdere er travlt optagede af at holde øje med, at alt forløber efter planen.
- Så snart blev frigivet, fik vi kontakt med satellitten via jordstationer i Sydamerika, så det er utroligt, konstaterer Karl Kaas.
Det Aalborg-baserede satellitfirma udvikler og producerer alt selv, så det er lidt af en holdindsats, der har ført til succesen.
- Jeg elsker bare at være i sådan en virksomhed, hvor jeg arbejder sammen med så mange dygtige og forskellige mennesker. Og det er så fascinerende at være med til at få noget op i rummet, hvor man selv har en lillebitte andel i det, fortæller Jeppe Garde, der er satellit-ingeniør.
Jeg er er 10 ud af 10 glad i dag.
Karl Kaas, direktør i Space Inventor
Kæmpe belastning
Som satellit-ingeniør producerer Jeppe Garde hjulene i satelliten, der er med til at styre den. Alene hjulene koster hver især cirka en halv millioner kroner. Jeppe Garde fik da heller ikke meget søvn i nat.
- Jeg har siddet oppe hele natten, og nu lykkedes det at få sendt raketten af sted, og det er jo vældig spændende. Der er noget "deroppe", som man har rørt ved, og det virker. Det er jo helt fantastisk.
Bag verdens mindste satellit, der blev sendt ud i rummet med en fart på 15.000 kilometer i timen, ligger et kæmpestort arbejde, forklarer han.
- Det er jo helt abnorme kræfter, den skal holde til. Når den først sidder ude i rummet, skal den 'bare' være stabil og snurre i mange år.
Det er et præcisionsarbejde, og virksomheden har en tonstung maskine, som simulerer påvirkningen i rummet, lyder det fra satellit-ingeniøren.
- Men den største belastning sker under opsendelsen af en raket og satellit. Der er enorme kræfter og rystelser den skal kunne modstå, og det tester vi også her.
Jeppe Garde var den trejde medarbejder, Karl Kaas ansatte i den 8 år gamle virksomhed, der nu rummer 40 ansatte.
- Det er noget, jeg brænder for. Jeg synes, det er så spændende at være med i en virksomhed med så mange dygtige mennesker. Og tilsammen kan vi skabe noget, der kan komme ud i rummet at hænge. Det synes jeg er så fascinerende.
Fordobling af medarbejdere
Den vellykkede opsendelse vil med al sandsynlighed betyde, at flere kunder ønsker at købe en lignende satellit.
- Lige nu er der 5000 satellitter i kredsløb og om ti år er der givet licens til måske firehundrede tusinde, vurderer direktør Karl Kaas.
Derfor er det nordjyske rumeventyr, der ellers er godt i gang, måske først lige begyndt.
- Der er relativt meget på spil. Jeg forventer, vi fordobler virksomheden inden for det næste år, hvis alt går, som det skal, siger Karl Kaas.
I januar måned opsendte de sammen med en anden Aalborg-baseret virksomhed, Sternula, en anden og mindre satellit. Den skal bidrage til blandt andet overvågning af skibstrafikken.
Også Forsvaret kan få gavn af de nordjyske satellitter – blandt andet i forbindelse med overvågning af Arktis, lyder det fra Space Inventor.
Se hele indslaget om det nordjyske rumeventyr her.