Nordjysk telemedicin spredes ud til hele landet
Et pilotprojekt, der de seneste år har givet hjertesyge nordjyder muligheden for selv at måle deres blodtryk og holde styr på deres puls, skal nemlig nu udbredes til hele landet. Det har vist sig at projektet både skaber besparelser OG tryggere patienter.
Et nordjysk pilotprojekt, der det seneste år har givet hjertesyge nordjyder mulighed for selv at måle blodtryk og puls, skal nu deles med hele Danmark.
Poul Mortensen fra Aalborg blev i 2016 ramt af to blodpropper i hjertet. Det har betydet, at han er i fast kontakt med sygehusvæsnet. Men i stedet for at skulle på sygehuset hver dag, kan han nu hjælpe lidt til selv. Simpelthen ved at overvåge sin egen tilstand.
For som en del af et pilotprojekt er Poul Mortensen en af de 300 hjertesyge patienter, der har fået udleveret en blodtryksmåler, en vægt og en tablet, så han hver dagen, selv kan måle sit blodtryk, sin puls og sin vægt - og med det samme sende det til en sygeplejerske.
- Og viser resultaterne nogle uregelmæssigheder, hvad jeg har haft nogle gange, så går der ikke længe, så har jeg sygeplejersken i røret, fortæller Poul Mortensen, der er stor fan af projektet.
- Det har været herligt. Jeg har følt en tryghed af en anden verden. Der er nogen, der holder øje med mig hele tiden, fortæller Poul Mortensen.
Poul Mortensens begejstring deles på Aalborg Universitet, der har fulgt projektet tæt. For projektet gavner - udover at holde øje med patienternes tilstand - også med patienternes psykologiske tilstand, og så spares der 40.000 kroner årligt på hver patient, der får udleveret et såkaldt telekit.
- Det man tit spørger om er, hvor meget skal vi betale for, at der er mennesker, der får det bedre. Og det der er specielt her er, at vi faktisk sparer penge ved, at patienten får det bedre, fortæller Ole Hejlesen, der er professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.
De gode resultater i Nordjylland betyder, at Danske Regioner nu vil sprede konceptet ud til hele landet.
- Set i lyset af, at hjertesvigt er en kronisk sygdom, som man skal leve med i mange år, så alt, hvad der kan lette dagligdagen og skabe mere tryghed for patienter og pårørende, det er et klart fremskridt, fortæller Anne Kaltoft, der er direktør i Hjerteforeningen.
Ikke første gang Nordjylland udmærker sig
Det er ikke første gang, at Nordjylland går i spidsen, når det handler om telemedicin. Aalborg Universitetshospital har også tidligere fået stor ros for deres projekter med telemedicin til KOL-patienter.
Og der er masser af muligheder for at udvide denne type behandling til flere patientgrupper.
- Det næste store tænker jeg, det er jo diabetes, som også er en stor folkesygdom. Hvor vidt det virker der eller ej, det ved vi ikke. Men det øger selvfølgelig chancen, fortæller Ole Hejlesen.