LIGE NU:

Nordjyske fly tog smuttur til Skrydstrup

Tre Challenger-fly med base på Flyvestation Aalborg tog søndag en smuttur til Skrydstrup for at deltage i deres store Airshow. De nordjyske fly havde dog kun fem minutter til at vise sig frem.

Med 450 kilometer i timen er en tur fra Nordjylland til Sønderjylland ikke noget, der varer mere end en halv time. Derfor var det intet problem for de nordjyske Challenger-fly at deltage i Skrydstrup Airshow - også selvom de ikke havde mere end fem minutter til at vise sig frem i på den sønderjyske base.

De tre fly fløj ved dagens opvisning i formation. En manøvre som Challengeren ikke er bygget til og derfor også en stor udfordring for piloterne. Challengeren bliver til daglig brugt til at transportere vigtige personer og overvågning. Det er kun anden gang nogensinde, at de danske Challengere bliver brugt til at flyve i formation.  

- Det er vildt fedt at flyve i formation. Det udfordrer en. Det er svært. Det er bare nogle helt andre opgaver end det man plejer at lave og så i fly, der ikke er bygget til at flyve tæt på hinanden. Det udfordrer virkelig en på håndelaget. Det er rigtig sjovt, siger Hans Peter Andersen, der er major i flyvevåbnet og en af de piloter, der i dag fløj i formation over Skrydstrup.

Omkring 100.000 mennesker var mødt op på Flyvestation Skrydstrup for at se de mange fly fra hele landet. Luftvåbenet holder et airshow hvert andet år for at vise danskerne, hvad deres fly kan. Om to år skal airshowet afholdes på Challengerens hjemmebane i Aalborg. På Flyvestation Aalborg er tankerne om showet allerede i gang.

- Forhåbentligt kan folk forvente at se et airshow, der er endnu bedre, end hvad man har oplevet i Skrydstrup i dag. Men vi skal jo i gang med at invitere en masse hold, som forhåbentlig har lyst til at komme til Aalborg og vise, hvad de kan, siger Morten Jensen, kommunikationschef på Flyvestation Aalborg.

Mere end 20 forskellige fly og helikoptere var i luften til søndagens airshow. Denne opvisning af de bevingede muskler har kostet mellem 3 og 4 millioner kroner at arrangere.