Ny strategi skal hjælpe udsatte unge videre
Foto: Lars Lyngdahl
En ny strategi der inddrager familie, dagtilbud, fritidsliv og skole skal være med til at give udsatte børn og unge en bedre dagligdag og hjælpe dem videre i uddannelse.
Byrådet i Aalborg Kommune vedtog mandag en ny strategi, der skal sikre at udsatte børn og unge får en bedre dagligdag og i højere grad hjælpes videre i uddannelse, når de er færdige i grundskolen.
"Udviklingsstrategi for børn, unge og familier i Aalborg Kommune", der er strategiens fulde navn er blevet til i et tæt samarbejde mellem Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen.
- Vi er på vej væk fra at hive standardløsningerne ned fra hylderne. Vi ser mere på det enkelte barn og de ressourcepersoner, der er i netværket omkring dem. Ved at tænke kreativt og inddrage familie, dagtilbud, fritidsliv og skole kan vi finde løsninger tæt på barnets vante liv. Erfaringerne er, at det har højere effekt, og at barnet får højere livskvalitet, fortæller rådmand Mai-Britt Iversen (Soc. Dem)., Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen.
Ifølge rådmanden kræver det mere koordinering og tættere opfølgning fra rådgiverne i kommunens familiegrupper.
- Vi har investeret i flere rådgivere på området det seneste år. Men en vigtig forudsætning for at lykkes er, at samarbejdet omkring det enkelte barn styrkes. Her er f.eks. barnets lærer eller pædagog en vigtig part, fortsætter Mai-Britt Iversen.
Et andet fokusområde er at styrke udsatte børns læring, fortæller rådmand Tina French Nielsen (Venstre), Skoleforvaltningen:
- Vi har analyseret området, og det viser, at vi hele tiden skal have fokus på de udsatte børns skolegang. Det er vigtigt at de oplever, der bliver sat synlige mål for deres læring, at vi følger op på det, og at de kan se, at de udvikler sig fagligt. En god skolegang er billetten til et liv med uddannelse og job – og det er i sidste ende det, der skaber mønsterbrydere.
Strategien sætter ifølge de to rådmænd rammen for samarbejdet mellem de to forvaltninger. Netop det tværfaglige samarbejde er i sig selv en vigtig forudsætning for at lykkes med indsatsen.
- Ved at inddrage flere fagligheder spiller vi hinanden gode, og det er med til at skærpe opmærksomheden på løsninger til gavn for det enkelte barn, pointerer rådmand Tina French.
Per Clausen, der er gruppeformand for Enhedslisten var mandag med til at vedtage den nye strategi, og han er godt tilfreds med, at man nu retter fokus mod at hjælpe udsatte børn og unge gennem skolen.
- Flere undersøgelser har vist, at anbragte børn både klarer sig dårligere i skolen og trives dårligere. Det samme gør sig gældende for mange andre udsatte børn – uanset om de er udsatte på grund af problemer i deres familier, på grund af et handicap eller af andre årsager. Derfor er det godt, at der nu lægges op til en forstærket indsats over for disse børn, udtaler han.
Han og resten af byrådsgruppen savner dog midler fra kommunen til at føre strategien ud i livet.
- Enhedslisten vil derfor foreslå, at der ved de kommende budgetforhandlinger afsættes en pulje på 10 millioner kroner til en målrette indsats på dette område. Det kunne f.eks. være flere socialrådgivere på folkeskolerne og i daginstitutionerne, ressourcer til den inklusion i folkeskolen, som mange steder er nødlidende, styrkelse af rådgivningen i forhold til børn og familier og en fokuseret indsats i forhold til udsatte børns skolegang, siger Per Clausen.