Nye studerende skifter lejeboliger ud med ejerlejligheder

De nye studerende bliver mere og mere købestærke, og det mærker man hos ejendomsmæglerne, hvor de vil købe bolig selv. Men det er ikke altid en god idé, advarer ekspert.

Det er sikkert som amen i kirken: Hvert år i september starter tusindvis af nye studerende på deres drømmeuddannelser i Aalborg og flere andre steder i Nordjylland. Og hvert år står de i samme kø for at sikre sig en bolig til studiestart.

Men hvor de studerende plejede at foretrække lejeboliger og bofæller, er der nu flere og flere, der lægger opsparingen i en ejer- eller andelslejlighed. En af dem er Caroline Christensen.

- Jeg vil godt have min egen lejlighed og noget mere fast, jeg kan bo i de næste år, siger Caroline Christensen.

Hun har taget turen fra Randers til Aalborg for at læse, og hun er ikke interesseret i at leje. Hun har opsparingen i orden og har set på lejligheder i både Aalborg og Nørresundby.

Klaus Kristjansen fra Danbolig i Nørresundby mærker også tendensen og ser flere og flere købestærke unge, der gerne vil investere frem for at betale leje til en udlejer. Forældrene er dog stadig inde over købet, men på en anden måde end ved direkte forældrekøb.

- I stedet for at lave direkte forældrekøb, ser vi mere og mere, at de unge køber lejlighederne selv, og at forældrene så låner dem de penge, de ikke selv kan skaffe. Så det er ikke direkte forældrekøb, men stadig med forældrenes støtte, forklarer Klaus Kristjansen.

Derfor kan de unge med en god opsparing, SU og et job ved siden af få deres eget navn på købskontrakten. Især i Nørresundby passer prisniveauet også.

Men spørger man lektor i økonomi og ledelse på Aalborg Universitet, Louise Faber, er det ikke umiddelbart nogen god idé at sætte sig i fast ejendom så tidligt i sit liv.

- Jeg synes, det er en dårlig idé, fordi de studerende har en korttidshorisont. De har en idé, om at de går på en bestemt uddannelse, og de tror, de skal være der i lang tid. Men livet viser sig jo heldigvis ikke altid at være sådan, som man planlægger fra starten. Så de studerende har netop brug for den fleksibilitet, der ligger i en lejebolig, siger Louise Faber.

Faren ved at købe kan være, at man af forskellige årsager skifter retning i livet og måske kan være tvunget til at sælge for tidligt eller på et tidspunkt, hvor markedet ikke er med den unge.

- Rent økonomisk kan det betyde, at man skal sælge lejligheden med et tab, fordi markedet har ændret sig, og ejendommen kan have tabt værdi, siden den unge lånte pengene. Og det tab bærer du selv, og det kan du ikke komme af med, selv om du skal bo et andet sted, siger Louise Faber.


Seneste nyt

fra Nordjylland