LIGE NU:

Nyuddannede chauffører må vente tre måneder på deres kørekort

Travlhed hos Færdselsstyrelsen betyder, at nyuddannede chauffører må vente 10-12 uger på deres bevis og muligheden for at begynde at arbejde.

Den 5. oktober i år kunne 18 kursister fra DEKRA Aalborg se på deres computerskærm, at de havde bestået den sidste prøve i deres taxachauffør uddannelse. Alligevel lød beskeden fra Færdselsstyrelsen, at de må vente 10-12 uger på at få bekræftet, at de har bestået prøven og dermed få kort og papir på, at må køre som chauffører.

- Vi er dybt frustreret – hvad fanden skal vi gøre? Jeg kunne have fået tre job i sidste uge, fortæller Elsebeth Christiansen, der en af de 18 kursister, der nu i en måned har ventet på at få bekræftet, at hun har bestået sin uddannelse.

quote Vi er dybt frustrerede - hvad fanden skal vi gøre? Jeg kunne have fået tre job i sidste uge.

Elsebeth Christiansen, kursist

Efter den sidste prøve, som afvikles elektronisk, blev resultatet fra prøven sendt videre til Færdselsstyrelsen, som skal bekræfte at kursisterne er bestået - før dette er gjort, kan de nyuddannede chauffører ikke lovligt køre som taxachauffører eller chauffører for flexkørsel, der kører sygekørsel.

Kan falde for dagpengegrænsen

Den første besked fra uddannelsesstedet lød, at der ville gå 1-2 uger før kursisterne ville få deres bevis. Da de to uger var gået, havde kursisterne endnu ikke fået svar. Det fik dem til at kontakte Færdselsstyrelsen, hvor de i uge 42 fik beskeden om, at der ville gå 10-12 uger, før de havde færdigbehandlet deres sag.

Uddannelsen som chauffør har Elsebeth Christiansen fået betalt af jobcenteret. Men i stedet for at starte det nye liv med at køre sygekørsel, må Elsebeth fortsætte på dagpenge.

- Jeg havde fundet job inden jeg startede uddannelsen, så jeg manglede bare beviset. I stedet må jeg nu fortsætte på dagpenge, hvor jeg falder for dagpengegrænsen til januar, og om 12 uger er jeg meget tæt på den grænse, siger Elsebeth Christiansen.

Travlhed hos Færdselsstyrelsen

Efter den nye taxilov trådte i kraft den 1. januar 2018, har Færdselsstyrelsen modtaget et stort antal ansøgninger om fornyelse af chaufførkort. Samtidig har der været en forsat stigende ansøgning fra nye chauffører. Alt dette har betydet, at Færdselsstyrelsen i øjeblikket oplever en ophobning af sager, der ender med at give forlænget tid på behandlingen af den enkelte.

- Dén situation er ikke tilfredsstillende - hverken for ansøgerne eller for Færdselsstyrelsen. Samtidig er opgaverne i løbet af sommeren og efteråret 2018 som en del af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser blevet flyttet fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i København til Færdselsstyrelsen i Ribe. Det har betydet en overgangsperiode med rekruttering og oplæring af nye medarbejdere, siger Kasper Bruun Graversen, kontorchef i Færdselsstyrelsen.

Målsætningen for Færdselsstyrelsen er, at behandlingstiden fremover skal være på otte uger. For at nå dertil har de blandt andet opnormeret på området, indtil de ophobede sager er behandlet. Senest i slutning af februar 2019 forventer Færdselstyrelsen, at de vil nå deres målsætning om otte ugers behandlingstid.