Foto: Sara Stathas/Reuters/Ritzau Scanpix / Henning Bagger (Ritzau/Scanpix)

Obama-mania i Musikkens Hus: - Hvis han kom om 48 timer, ville vi være klar

Om 10 dage lander den tidligere amerikanske præsident Barack Obama i Nordjylland, hvor han skal holde et indlæg i Musikkens Hus i Aalborg. Og det giver i disse dage stor travlhed bag kulisserne.

De sidste detaljer er ved at blive finpudset, så projektleder Karen Bering kan sætte de afgørende flueben på sin lange liste over opgaver, der skal løses, inden Musikkens Hus får besøg af Barack Obama.

Det er alt i hele huset, der skal gøres klar til sådan et besøg. Lige fra skraldespanden, der skal stå skarpt, til personalet, der skal stå skarpt. Det er det hele.

Karen Bering, projektchef, Musikkens Hus

Hendes liste består af otte sider i et Excell-ark - med omkring 200 gøremål.

Opgaver, som det 25 mand store Obama-team har haft travlt med at løse de seneste fem uger, siden statsmandsbesøget blev helt officielt.

- Det er alt i hele huset, der skal gøres klar til sådan et besøg. Lige fra skraldespanden, der skal stå skarpt, til personalet, der skal stå skarpt. Det er det hele, siger Karen Bering.

01:59 Luk video

Især sikkerheden omkring Barack Obamas besøg kræver mange ressourcer- igen i dag afholdt projektteamet i Musikkens Hus møde med PET og Nordjyllands Politi. 

Alligevel er teamet så langt med på listen, at der er ro på bagsmækken.

- Hvis han nu fremrykkede besøget og kom om 48 timer, så ville vi være klar. Vi er meget, meget langt, fortæller administrerende direktør i Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen.

Ydmyg eks-præsident beder om te

Ligesom alle de kunstnere, der gæster Musikkens Hus, har også den tidligere præsident Barack Obama sendt sin 'rider' til Nordjylland - en liste over den mad og drikke, han ønsker i sin private lounge backstage.

Og ifølge direktøren i Musikkens Hus er det ikke meget, Obama kræver af sine nordjyske værter.

- Det er jo altid meget forskelligt, hvad folk kræver. Og præsident Obama er meget ydmyg. Det vildeste er nok, at han har bedt om Lipton-te, fortæller Lasse Rich Henningsen, der dog også sørger for kolde drikkevarer i køleskabet og frugt på bordene.

Frederikshavner-direktør giver gode råd

En anden direktør, der ved, hvad det hele handler om, er Per Hornum Malmberg fra Arena Nord i Frederikshavn.

Her havde man i 2006 besøg af en anden tidligere præsident, Bill Clinton.

02:01

Se hvordan det så ud, da tidligere præsident Bill Clinton besøgte Frederikshavn i 2006.

Luk video

- Det er verdens mest magtfulde person, som kommer til landet og til Aalborg, og det er kæmpestort. Det giver tryk på alle kedler, det er jeg sikker på, siger Per Hornum Malmberg.

Arenea Nord-direktøren har da også gode råd med på vejen til sin aalborgensiske kollega, der snart selv skal byde en tidligere amerikansk præsident velkommen på nordjysk jord.

- Lasse skal jo op på scenen og interviewe Obama, så det skal han klare. Men det har han også fokus på, det er der ingen tvivl om. Men han skal have nogle folk omkring sig, der er vant til at håndtere presse, medier og publikum. For der vil være mange spørgsmål på dagen, siger Per Hornum Malmberg - og Lasse Rich Henningsen kunne ikke være mere enig.

- Per har fuldstændig ret. Det er vigtigt at kunne trække sig ud og lade de folk, der har kompetencerne til at løfte opgaven bedst muligt, løfte opgaven. Og det har jeg jo ikke i sagens natur på alle områder, så jeg glæder mig bare.

Der er i alt 1.300 pladser til ’A conversation with President Barack Obama’, som arrangementet officielt hedder. Der er endnu ikke udsolgt.