Op mod halvdelen af eleverne på elektrikeruddannelsen på TECHCOLLEGE Aalborg har en studentereksamen. Foto: Stefan Kjærgaard

Overraskende tal: Hver tredje elev på erhvervsskole er student

Hver tredje elev på erhvervsskolen TECHCOLLEGE er student fra gymnasiet, viser en overraskende undersøgelse.

Når en ny elev starter på  elektriker- eller frisøruddannelsen på den aalborgensiske erhvervsskole TECHCOLLEGE, er der en god chance for, at eleven har gået på gymnasiet inden da.

En undersøgelse, som TECHCOLLEGE selv har foretaget, viser, at mere end hver tredje elev - helt præcist 36,8 procent - har taget en gymnasiel uddannelse, inden de begyndte på erhvervsskolen. Hos TECHCOLLEGE kalder man undersøgelsen overraskende, men helt sikkert positivt.

- Vi er altid glade for, at de unge ikke holder sig tilbage fra at starte på en erhvervsuddannelse, selvom de har taget en studentereksamen. Det er med til at skabe en anderledes dynamik og et mere alsidigt  studiemiljø, fordi det typisk er
elever, der har mere erfaring med at gå på en ungdomsuddannelse i forhold til en elev, der kommer direkte fra grundskolen, siger uddannelsesdirektør hos TECHCOLLEGE, Bo Banch.

- Samtidigt har vi også oplevet, at det i nogle tilfælde er med til at højne niveauet i undervisningen, fordi studenterne, der typisk har mere erfaring med at gå på en uddannelse, er gode til at hjælpe elever uden en studentereksamen.

Gymnasiet modner

En af de elever, der har været omkring en studentereksamen, inden han begyndte på uddannelsen som personvognsmekaniker, er Andreas Steffensen, der nu er i lære på Island.

- Jeg ville egentlig være maskinmester, og så virkede HTX som et naturligt næste skridt, fordi det var ’normalt’, at man skulle på et gymnasie. Men allerede efter lidt over et år kunne jeg godt mærke på mig selv, at det ikke var det, jeg ville alligevel, siger Andreas Steffensen.

Alligevel gennemførte han sin HTX-uddannelse, og selvom han ikke som sådan har brug for en studentereksamen, så fortryder han ikke, at han færdiggjorde uddannelsen.

- Jeg ser det overhovedet ikke som spild af tid at bruge tre år på gymnasiet, for det har betydet rigtigt meget for, hvem jeg er i dag. Jeg har ikke mindst lært meget om mig selv, og er blevet mere moden. Jeg er ikke sikker på, at jeg for eksempel ville have haft modet til at komme i lære i udlandet, hvis jeg var blevet spurgt som 16-årig, siger Andreas Steffensen.

TECHCOLLEGE Aalborg tilbyder mere end 30 forskellige erhvervsuddannelser. 

Om undersøgelsen

  • Spørgsmålet om elevernes tidligere gennemførte studentereksamen er stillet som led i en elevundersøgelse foretaget blandt elever på både grundforløb og hovedforløb på TECHCOLLEGE.
  • Det specifikke spørgsmål er kun stillet elever på grundforløb 2 med opstart i august 2018.
  • Svarprocenten for elever på grundforløb 2 ligger på 73%.
  • På blandt andet elektriker-, frisør- og data- og kommunikationsuddannelsen udgør studenter halvdelen af eleverne på grundforløbet. Med henholdsvis 35% og 30% er det STX og HF, størstedelen af eleverne har gennemført, mens både HTX, HHX og studenterkursus også er repræsenteret med henholdsvis 15,5%, 15% og 5%.