Overvågede farvand ved gaslækagen - nordjysk firma kan have afgørende informationer
Foto: Forsvaret/ Ritzau/Scanpix
I Gatehouse i Nørresundby undersøger man farvandet omkring rørledningerne for de danske myndigheder.
En nordjysk virksomhed spiller lige nu en vigtig rolle i efterforskningen af, hvordan lækagerne på rørledningerne i Østersøen er sket.
Gatehouse i Nørresundby tracker nemlig data på fartøjers bevægelser i de danske farvande til myndighederne. Det gælder både data i realtid, men også tilbage i tiden.
- Vi har heldigvis mulighed for at skabe et godt billede af, hvad der er sket i dagene op til. Vi kan også spole tilbage, så man kan se, hvad er sket for to dage siden og en uge siden, forklarer Martin Dommerby Kristensen, der er direktør i GateHouse Maritime og fortsætter:
- Vi kigger efter, om der er mistænkelig aktivitet i området. Er der nogle skibe med mærkelige sejlmønstre eller skibe, der slukker for deres AIS-transponder (som transmitterer radiosignaler med oplysning om blandt andet skibets position, red.).
Har I set noget af det?
- Vi har overdraget de data, vi har til myndighederne. Så det er noget, de bruger til deres opklaringsarbejde.
Skibe må ikke sejle i området
Kort tid efter lækagerne, har myndighederne oprettet tre forbudszoner på hver fem sømil, hvor skibe ikke må sejle ind i.
Det sker, fordi den store mængde gas kan forstyrre skibenes opdrift og få dem til at synke. Hvis et fartøj nærmer sig forbudszonerne, sender myndighederne proaktivt besked ud til skibene og varsler dem om, at der er et farligt område.
- Det har været fantastisk at se, hvordan myndighederne fik etableret de her forbudszoner kort efter, det sket, lyder det fra direktøren.
DET ved vi om lækagen ved Bornholm
- Mandag blev der konstateret en lækage på den ene rørledning i Nord Stream 2, der består af to rørledninger kaldet A og B.
- GEUS, der har ansvaret for al seismisk aktivitet i Danmark, målte rystelsen klokken 02.03 natten til mandag.
- Lækagen opstod i rørledning A i dansk område cirka 20 kilometer sydøst for Dueodde på Bornholm. Lækagen blev opdaget, efter at trykket var faldet fra omkring 105 til syv bar natten til mandag.
- Nord Stream 2 løber 1230 kilometer fra Rusland til Tyskland. På grund af Ruslands invasion af Ukraine har Tyskland afvist at godkende den færdigbyggede gasledning, og den er derfor aldrig taget i brug. Men for at stabilisere rørledningerne er der alligevel gas i dem.
- Tirsdag morgen kom meldingen om, at der også var fundet to læk på Nord Stream 1, der består af 2 parallelle gasledninger på 1224 kilometer, som går fra Rusland til Tyskland. Nord Stream 1 har været lukket siden starten af september. Ifølge den officielle forklaring er det på grund af vedligehold, men der er stadig gas i.
- GEUS, der har ansvaret for al seismisk aktivitet i Danmark, målte rystelsen klokken 19.03 mandag aften.
- Lækagen i Nord Stream 1 blev opdaget af et skib, der passerede gasledningen mandag aften omkring klokken 20.40. Begge læk er opstået nordøst for Bornholm med omkring seks kilometers mellemrum. Den ene i svensk farvand, den anden i dansk.
- Ifølge selskabet bag Nord Stream 1 og 2 er skaderne uden fortilfælde. Det er umuligt at sige, hvornår gasledningerne kan tages i brug igen, lyder det.
- Forsvarets F-16-fly har været på vingerne og dokumenteret gasbobler i havoverfladen. Ifølge Energistyrelsen er der ved Nord Stream 2 et område på mere end 100 meter i diameter med bobler.