Pas på elgene og sænk farten
Foto: Frans Ritter
Bilerne kører for stærkt på strækningen, hvor elgene færdes.
Elgene i Lille Vildmose betyder, at bilister skal passe ekstra på. Og lokale borgere opfordrer kommunen til at sænke den tilladte hastighed, så bilister kan nå at reagere, hvis en elg pludselig krydser vejen.
Siden de nordjyske elge blev sluppet løs torsdag har massevis af elg-interesserede danskere taget turen til Lille Vildmosen ved Mou. Men de mange besøgende betyder også problemer. For elgen er en hel del større end de rådyr, som vi normalt er vandt til.
En lille bil og en stor elg kan nemt ende galt. Derfor har flere advaret mod at køre for stærkt, når man tager på elgsafari.
- Jeg vil bare sige, at man skal sætte farten ned. Sådan en elg vejer næsten 300 kilo, og det er ikke sjovt at få den op på køleren, siger Frans Ritter fra Mou.
Frans Ritter har selv set flere farlige situationer, hvor elge og bilister har været faretruende tæt.
- Jeg har tidligere oplevet, at der har været både børn og turister på vejen for at se elgene. Men bilerne kører simpelthen for stærkt. Flere af dem kørte et godt stykke over 70 kilometer, siger Frans Ritter.
I virkeligheden burde bilisterne køre meget langsommere. Som det er nu, er fartgrænsen sat til 60 kilometer i timen.
- Jeg mener, at farten burde blive sat ned til 40 kilometer i timen - og så skal der flere skilte op. For det ender galt en dag, siger han.
Hos Aalborg Kommune er man opmærksom på problemet.
- Vi prøver på at skabe vidder, dér hvor elgene krydser mest. På den måde kan bilisterne se dem i god tid, siger Kirsten Lund Andersen, Stadsgartner ved Aalborg Kommune.
Men det er ikke nok, mener Frans Ritter, der gerne ser, at kommunen gør noget hurtigt.
- Nu har de godt nok klippet kanterne. Men med 60 eller 80 kilometer i timen har du ikke en jordisk chance. Du kan ikke nå at bremse, siger Frans Ritter.
Kommunen vil dog ikke afvise, at reglerne måske skal ændres.
- Det kan godt tænkes, at vi måske skal se på at ændre reglerne. For vi er jo nye med elge i Danmark, siger Kirsten Lund Andersen.