LIGE NU:

Pas på: Lort i Limfjorden kan gøre dig syg

På grund af et højt niveau af colibakterier i Limfjorden skal du være varsom med at svømme i Limfjorden, for du kan blive syg af det.

Hvis du har cyklet over Limfjordsbroen eller kørt gennem tunnelen, så har du måske lagt mærke til en tydelig stank af toilet, der kommer fra fjorden.

Afføringslugten skyldes et meget højt niveau af colibakterier, der udgør en helbredsrisiko, hvis du svømmer i Limfjorden omkring Aalborg. Du kan nemlig blive syg og dårlig, hvis du sluger for meget af vandet. 

Men Aalborg Kommune har kun udstedt badeforbud på Lindholm Strand og sat et rødt advarselsflag op ved Aalborg Havnebad, selvom der er et højt niveau af colibakterier i hele Limfjorden omkring Aalborg.

Årsagen er, at der foretages målinger over en fire-årig periode, så har niveauet af colibakterier været lavt de sidste par år, udstedes der ikke nødvendigvis forbud i år.

- Det er en EU-ordning, der dikterer metoden, når man måler niveauet i badevandet, og det er den måde, det er på, siger miljøsagsbehandler hos Aalborg Kommune Tina Kitchen. 

Sygdomsfaren har blandt andet medført, at man var nødt udsætte Limfjordskrydseren, et kapsvømningsstævne over Limfjorden og aflyse en af distancerne.

Niveauet af colibakterier er værst, når der er er faldet meget nedbør, og Tina Kitchen anbefaler derfor, at man ikke bader, hvis det lige har regnet meget. Hun fortæller også, at man bør undersøge, om der er et overløbsværk i nærheden af ens badested. 

Overløbsværkerne leder spildevandet ud i Limfjorden, og niveauet af colibakterier er derfor værst omkring dem.