Arkivfoto Foto: Christian Aagaard Henriksen

Patienter træner med dropstativ og kateter

Næsten alle medicinske sengeafsnit på Aalborg Universitetshospital er med i projekt om motion og kost.

Fysisk aktivitet er nøglen til et sundere liv. Og al aktivitet gælder. På Aalborg Universitetshospital behøver patienterne hverken løbe en halvmaraton eller kaste sig over mountainbiken – bare det at sætte sig op i sengen kan være god træning.

Derfor er alle medicinske sengeafsnit på Aalborg Universitetshospital på nær ét gået med i et projekt, som fokuserer på patienternes motion og kost. Der er etableret træningshjørner, og hver uge er der holdtræning med simple øvelser anført af afsnittets fysioterapeuter, hvor alle kan være med – uanset om man har et veludrustet dropstativ eller er dårligt gående.

- Det er hyggeligt og sjovt at være sammen på den måde. Man bliver aldrig for gammel til at sidde i rundkreds – og så giver man den lige lidt ekstra, siger patient Orla Mogensbæk.

Ud over træningen skal der også scoreskemaer op på magnettavlerne på sengen. Her kan patienterne for eksempel krydse af, når de har været oppe at sidde eller er gået til toilettet eller madvognen.

- Det behøver ikke være ren Jane Fonda. Al træning hjælper, siger Lotte Boa Skadhauge, der er udviklingskoordinator for ernæring.

En dag i sengen kan betyde en uges genoptræning, mens en hel uges inaktivitet kan koste op mod 20 procent af muskelmassen.