Pernilles boligmareridt: Kan ende med milliongæld
Da Pernille Høy og hendes kæreste købte et ældre hus fra 1977, troede de, at de kunne nøjes med at rense gulvtæpper og male vægge. De tog grueligt fejl.
Et ungt par fra Aalborg kan ikke bo i deres nyindkøbte hjem, der er fyldt med skimmelsvamp. Forsikringselskabet afviser at hjælpe.
Lugten rammer en i hovedet som en hammer, når man træder ind i Pernille Høys bolig i Gammel Hasseris i Aalborg.
Hun går med raske skridt hen mod havedøren, og åbner den på vid gab.
- Det er med at få lavet noget gennemtræk, siger hun, før hun bevæger sig videre ind i stuen, hvor der er to store vinduer, som hun også åbner, så de gaber så meget som muligt.
For en uge siden fortalte vi på TV2 Nord historien om en familie i Nibe, der et år efter købet af deres hus, stadig ikke kan bo i det på grund af skimmelsvamp.
Samme situation befinder Pernille Høy sig i.
Fejl vælter frem
To var blevet til tre, og Pernille Høy og hendes kæreste længtes efter mere plads og en have, deres lille datter kunne lege i.
De faldt for et hus i Gammel Hasseris fra 1977.
- Vi vidste jo godt, at det ikke var et nyt hus, vi købte, så vi var naturligvis godt klar over, at vi skulle lave nogle forbedringer, men det ville vi gøre hen ad vejen, som vi fik råd til det, fortæller Pernille Høy.
Men så langt nåede de aldrig.
Parret købte huset i august 2022, men overtog det først et par måneder senere, da det var blevet efterår.
Vi bemærkede med det samme, at lugten i huset var anderledes
Pernille Høy
Da parret havde fået nøglerne til huset, lavede de en grundig gennemgang. De ville danne sig et overblik over, hvordan de skulle prioritere, hvad der skulle laves først.
- Egentlig havde vi regnet med, at vi bare skulle rense gulvtæpperne og male væggene, siger Pernille Høy, men de blev hurtigt klogere.
På det værelse, de havde tiltænkt skulle tilhøre deres datter, kunne de se, hvordan gulvet gabte langs listen. Det kunne man ikke se, da værelset var møbleret, men nu var der ikke længere noget til at skjule den lange, dybe revne langs væggen.
Det var bare begyndelsen på en lang række ubehagelige overraskelser.
Krybekælder bugner med skimmelsvamp
Huset har en krybekælder, der har en højde, der betyder, at den skal besigtiges i forbindelse med udarbejdelsen af en tilstandsrapport.
Det er den også blevet, står der, men parret har svært ved at forene tilstandsrapportens konklusioner med virkeligheden.
- Der er intet graverende i den her tilstandsrapport. Ingen kritiske anmærkninger, siger Pernille Høy med vantro i stemmen.
Da de selv kommer ned i krybekælderen og får syn for sagen, bliver de chokerede over det syn, der møder dem.
Foruden et væld af forskellige svampevækster opdagede parret også, at mange af de limtræsbjælker, der bærer gulvet, var pilrådne.
De rakte ud til det forsikringsselskab, hvor de havde tegnet en ejerskifteforsikrings, men deres henvendelse blev afvist. Den afgørelse har parret nu anket til ankeklagenævnet for forsikringer.
- Vi blev meget kede af det og meget nervøse. Vi havde mange søvnløse nætter, hvor vi tænkte over, hvordan vi rent økonomisk skulle klare os igennem det her, fortæller Pernille Høy.
Parret havde ikke selv besigtiget krybekælderen i forbindelse med huskøbet. De regnede med at de kunne stole på det, når den bygningssagkyndige, der havde udfærdiget husets tilstandsrapport, ikke rapportede om kritiske anmærkninger.
Burde have været et håndværkertilbud
Hverken Pernille eller hendes kæreste har nogen form for håndværksmæssig forstand, og derfor ville de heller aldrig have købt huset, hvis de havde vidst, at det var i så dårlig stand, som det viste sig at være.
- Vi har købt et håndværkertilbud uden at vide, at det var det, vi købte, og den pris vi har betalt for huset, afspejler det bestemt ikke, siger Pernille Høy.
Uvildige rådgivere har vurderet, at det vil koste i omegnen af 1,4 millioner kroner, hvis man skal gøre huset beboeligt. Hvis ikke parret får medhold i deres forsikringsanke, skal de selv betale, og det kan de ikke.
- Så kan vi jo ikke gøre andet end at sælge huset med det tab, der må blive, og det vil jo så formentlig være i omegnen af en million kroner, siger Pernille Høy og fortsætter:
Så befinder vi os pludselig med en gæld, som vi ikke kan se os ud af.
Foruden sagen mod forsikringsselskabet har familien også rejst en sag ved klagenævnet for bygningssagkyndige.
Det er dem ubegribeligt, hvordan det kan være tilladt at udfærdige en tilstandsrapport, der er så langt fra virkelighedens verden.
- Vi er faktisk ikke i tvivl om, at vi har ret til dækning på de skader, der er på vores hus, men vi er nervøse for, hvor lang tid, der kommer til at gå. Det er vores opfattelse, at det her forsikringsselskab har en strategi, hvor de bevidst trækker sagen ud, så vi kan blive nødt til at give op, men sagen er bare den, at vi ikke har råd til at give op, siger Pernille Høy.