00:41

Pris til Nordens Paris

Aalborg Kommune er vinderne af Byplanprisen 2016 for vedholdende arbejde med at realisere de mange forskellige projekter og byrum, der skaber helheden i havnefronten.

- En levende havnefront med masser af liv og en god fysisk og visuel sammenhæng med de mange nye pladser i byen.

Sådan lyder juryens bedømmelse, der har sikret Aalborg Kommune Byplanprisen 2016.

Det blev afsløret ved Byplanmødet i Malmø, hvor 650 planlæggere og politikere var samlet for at diskutere forvandling af byer. Bag Byplanprisen står Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen.

Det er en havn for alle og et flot og inspirerende fyrtårn for alle, der arbejder med byplanlægning.

Bestyrelsesformand i Dansk Byplanlaboratorium, Maj Green.

Ungdomsboliger, Musikkens hus, Utzon Center, Nordkraft, havnebad, Jomfru Ane Parken, Slotspladsen og Aalborg Universitet er nogle af de vigtige elementer, der har skabt gode udflugtsmål og faciliteter for borgerne i Aalborg. Og det der gør, at Nordens Paris løber af med prisen.

- Den byudvikling vi har set på havnefronten i Aalborg har krævet både visioner og mod, og matcher på bedste vis de kvaliteter, der kræves for at modtage Byplanprisen. Projekterne sikrer offentlig adgang til havnen og vandet, og hænger flot sammen. Det er en havn for alle og et flot og inspirerende fyrtårn for alle, der arbejder med byplanlægning, siger bestyrelsesformand i Dansk Byplanlaboratorium, Maj Green.

Juryen har også lagt vægt på, at der er skabt en vellykket interaktion mellem de aktiviteter, der foregår indenfor i bygningerne og de fælles byrum. Udformningen og materialevalget er gennemtænkt og tilpasset det rå havnemiljø, lyder vurderingen.

- Byplanlægning er en disciplin, der kun for alvor kan lykkes, når kommune, borgere, private investorer, virksomheder og institutioner løfter sammen – og det er det, Aalborg har gjort. Aalborg Kommune og kommunens dygtige byplanlæggere fortjener i særlig grad Byplanprisen, fordi de har formået at gøre en stærk vision for byen og udviklingen af havnefronten til hele byens anliggende, siger formand for Arkitektforeningen, Natalie Mossin.

Byplanprisen blev modtaget af Aalborgs rådmand Hans Henrik Henriksen, By- og Landskabsforvaltningen.

- Det er en blåstempling og en flot anerkendelse, som vi er meget stolte af. Og samtidig en velfortjent kvittering til vores forvaltninger. Vi har en mængde af aktiviteter på havnefronten og har fået åbnet havnen for borgerne, siger rådmand Hans Henrik Henriksen.

Aalborg kommune har investeret massivt i bygninger og byrum af høj kvalitet, men den samlede byudvikling er skabt i et tæt samarbejde mellem kommunen, private investorer, fonde og boligselskaber i en periode, der har været præget af finanskrisen.

Aalborg kommune vinder Byplanprisen i tæt opløb med Billund Kommune og Herning Kommune.

Byplanprisen

  • Den uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen.
     
  • Prisen er uddelt siden 1996.
     
  • Prisen tildeles hvert år til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”.