Psykiatridirektør efter overfald på ansatte: Det må ikke ske
Foto: Region Nordjylland (pressefoto)
Psykiatrien i Region Nordjylland har ovenpå et voldsomt overfald på fire ansatte nedsat en taskforce, der skal forbedre de ansattes sikkerhed.
Fire ansatte i psykiatrien i Region Nordjylland blev 4. juni overfaldet af en psykotisk patient. Hans overfald betød at fire ansatte fik svære kvæstelser med sygemeldinger og krisehjælp til følge.
Overfaldet skete ifølge social- og sundhedsassistent Bente Rasmussen, der var blandt de overfaldne medarbejdere, og som Fabladet FOA har talt med, ud af det blå. Patienten var netop blevet risikovurderet i forhold til vold, og intet pegede på, at de ansatte skulle være mere opmærksomme på netop ham. Alligevel skete det.
Overfaldet har efterfølgende fået ledelsen af Psykiatrien i Region Nordjylland til at igangsætte et arbejde, der skal være med til at forhindre lignende episoder i fremtiden.
- Det må ikke ske, men det skete. Og vi er meget berørte af episoden, fortæller psykiatridirektør Anette Sloth og fortsætter.
- Afdelingssygeplejersken kom med det samme ind på afdelingen og var med de berørte ansatte på skadestuen til alle var blevet tilset. Efterfølgende har vi, som vi altid gør, tilbudt krisehjælp til de involverede og afholdt opfølgningssamtaler.
En trivselsundersøgelse i psykiatrien har tidligere på året vist, at medarbejdere, der arbejder i "frontlinjen" - tættest på de i sagens natur psykisk skrøbelige patienter, i høj grad er udsat for trusler om vold og decideret vold, og derfor har man ovenpå overfaldet 4. juni nedsat en taskforce, der skal analysere, evaluere og komme med forslag til nye initiativer, der kan højne de ansattes sikkerhed og trivsel.
- Vi vil ikke acceptere vold, men vi ved, at vi har med nogle mennsker at gære, der kan være så syge, at de truer med vold og udøver vold mod vores ansatte, siger Anette Sloth.
- Men vi kigger på mange ting, der kan dæmme op for det. Og det her handler ikke om penge. Vi skal kigge på om normeringen på de lukkede sengeafsnit er god nok, om de fysiske rammer kan forbedres til gavn for sikkerheden og om de ansatte kan klædes bedre på til at håndtere patienter, der eskalerer i voldelig eller truende adfærd.
Overfaldet 4. juni har konkret betydet at psykiatrien vil etablere yderligere en flugtvej til de ansatte, ligesom de overfaldsalarmer, de ansatte bærer rundt på, vil blive set alvorligt efter i sømmene.
SOSU-assistenten Bente Rasmussens alarm virkede nemlig ikke, da hun blev overfaldet af den psykotiske patient.
- Det SKAL bare fungere, siger psykiatridirektør Anette Sloth.
Hun kan og vil ikke udstede garantier mod at voldelige overfald ikke kan ske igen, men arbejdet der venter, skal minimere risikoen.
- Det er et stort arbejde, men det er en af de vigtigste opgaver, vi står overfor, siger Anette Sloth.