Pytlick berørt af nordjydes karrierestop: - Jeg har tænkt meget på det
Foto: Aalborg DH
Landsholdstalentet Søs Søby må stoppe karrieren efter en redning i 2014. En historie, der stadig berører Jan Pytlick, der dengang var landstræner.
I en alder af blot 26 år meddelte nordjyske Søs Søby, der er Klarup uden for Aalborg, tirsdag, at hun stopper sin håndboldkarriere. En redning den 11. oktober 2014 blev hendes sidste, da hun slog hovedet i halgulvet og siden har døjet med uoverskuelige følger af en alvorlig hjernerystelse.
På sidelinjen den dag stod Jan Pytlick som dansk landstræner. Og her to et halvt år efter episoden er det noget, der stadig sidder i ham, da landsholdsmålvogteren onsdag endegyldigt stoppede karrieren.
- Det gør mig da rigtig ked af det. Det er frygteligt for hende, at hun var så stort et talent og godt på vej. Det var også mig, der i den landskamp satte hende ud på bænken, hvor hun så skulle løbe ind, og uheldet skete. Jeg har da tænkt rigtig meget på det. Så det betyder rigtig meget for hende, men også for os andre i håndboldmiljøet, siger Jan Pytlick, der i dag er klubtræner i Odense Håndbold.
Søs Søby nåede at spille ni landskampe, inden hele eventyret sluttede brat. Lige siden landskampen mod Brasilien i 2014 har hun været plaget af hjernerystelsen, og der er for stor risiko for at pådrage sig yderligere mén, hvis hun igen vender tilbage.
- Jeg kan ikke få en hjernerystelse igen, for det kan få meget store konsekvenser for det liv, jeg skal have efter håndbolden, og det er jeg ikke interesseret i. Det tror jeg heller ikke, at mine pårørende er - at jeg næsten ligger som en grøntsag, som jeg gjorde i halvandet år, siger Søs Søby om beslutningen.
Hovedpine, hjertebanken, udmattelse, koncentrationsbesvær og svimmelhed har været normalt, men inden Søs Søby var ude for en ulykke, så var hun, ifølge Jan Pytlick, på vej imod en rigtig stor karriere.
- Jeg tror, hun kunne være nået rigtig langt. Da hun gik i stykker, var hun rigtig godt på vej. Vi havde taget hende med på landsholdet, og hun var virkelig begyndt at blomstre både på klub- og landshold. Hun var jo ikke så gammel, så hun havde rigtig mange år foran sig.
Jeg tror, hun kunne være nået rigtig langt. Da hun gik i stykker, var hun rigtigt godt på vej.
Jan Pytlick, daværende landstræner for Danmark
- Lige da det skete, synes jeg selvfølgelig, det var frygteligt, men man har jo ikke et billede af, det tager så lang tid, inden spilleren kommer tilbage eller måske slet ikke kommer tilbage. Det er ikke de tanker, man gør sig. Man går egentlig bare og venter på, at de skal komme tilbage. Men det var jo klart, at jo længere tid der gik, kunne man godt se, det var rigtig slemt, fortæller Jan Pytlick.
Derfor melder Odense-træneren sig også i koret af personer, der gerne ser, at klubberne får flere tilbud, hvor de kan hente hjælp i situationer omkring hovedskader.
- Jeg synes ikke, der er super mange tilbud. Jeg tror, at alle klubber, inklusiv os selv i Odense, famler lidt i blinde. Vi ved ikke rigtig, hvad vi skal gøre, og det er jo rigtig svært at se, hvor syge de er, og hvor slemt det er. Selvfølgelig fortæller de, at de har hovedpine og er svimmel, men man ved jo ikke rigtig, hvad man skal gøre, siger Jan Pytlick, der mener, tiltaget skal starte blandt klubberne i Divisionsforeningen.