Robotten Robert hjælper Morten med genoptræningen
En specielt udviklet robot har i tre måneder taget sig af det hårde arbejde hos en fysioterapeut i Aalborg.
Morten Lilleør er 38 år. Han er håndværker, har haft et aktivt liv og har spillet fodbold - indtil for fire år siden, da han kørte galt på sin motorcykel
- Det var den 1. juli 2016. Jeg kører og slapper lidt af og kigger alle mulige andre steder, end jeg skal. Og så kommer jeg ind i et sving, som jeg kender ganske udmærket. Men jeg opdager egentlig svinget for sent, fortæller Morten Lilleør.
Venstresvinget bliver skæbnesvangert.
- Så skrider jeg ud, kører galt og rammer ryggen ind i autoværnet. Og så ligger jeg der og er fuldstændig lam.
Kunne ikke gå i syv måneder
Morten Lilleør havde fået en alvorlig rygmarvsskade.
- Jeg kunne faktisk ikke gå til at starte med og har været helt lam og kommer hjem siddende i en kørestol. Efter syv måneder kan jeg gå med krykker, fortæller Morten Lilleør.
Hverdagen har siden uheldet stået på intensiv genoptræning og lige nu er Morten Lilleør havnet i armene på fysioterapeut Nicki Larsen, indehaver af NeuroRehab i Aalborg. Nicki Larsen har dog givet nogle af opgaverne omkring Morten Lilleørs genoptræning videre. Videre til robotten Robert:
- Den kan sørge for, at patienten får mange flere gentagelser i kontrollerede forhold, forklarer Nicki Larsen.
- Det vil sige, at man kan kontrollere og styre bevægelserne langt bedre end ved normal genoptræning. Og så kan den også kodes op til fire bevægelser. Og man kan sætte træningsklienten til træne op til 995 gentagelser i hver bevægeretning. Så det er jo ret mange gentagelser, man kan lave med den enkelte træningsklient, fortæller Nicki Larsen videre og kalder Roberts assistance for "en kæmpe fordel."
-Jeg kan ikke lave en forkert bevægelse, for der bremser maskinen mig, forklarer Morten Lilleør.
- Den forhindrer, at jeg for eksempel forsøger at kompensere ved at svinge med benet i stedet for at tage et rigtigt skridt, når jeg træner muskler i benene. Den konstant målrettede genoptræning er effektiv, men også hård. Robotten rammer de rigtige muskler – igen og igen. Det kan jeg især mærke lige nu, hvor jeg bliver rigtig øm i benene, siger Morten Lilleør, mens han kæmper på bænken med robotten.
Overrasket over Roberts evner
Nicki Larsen tester robotten Robert for Aalborg-firmaet Life Science Robotics.
- Jeg har ikke selv penge i opfindelsen, men på længere sigt kunne jeg godt tænke mig sådan en – nok mest ved at leje eller lease, for den er sikkert dyr. Jeg er overrasket over, hvor bredt den spænder - at jeg både kan træne dem med meget lavt funktionsniveau og også have fat i dem som Morten her med et noget højere funktionsniveau, lyder den foreløbige dom fra Nicki Larsen der fortsætter:
- Den er god for patienter med rygmarvsskader eller hjerneskader. De har nemlig brug for mange gentagne øvelser, der er ens og kontrollerede. Det er en stor gevinst. Den kan altså bare noget unikt ved at kontrollere bevægelser, rigtig mange bevægelser og variationer af træningsøvelser, siger Nicki Larsen.
Og så kan den også spare penge for fysioterapeuten.
- Den gør, at man kan sætte nogle ressourcer af til andre ting. Nu er jeg jo en enkeltmandsvirksomhed. Så kunne man have en til at træne i Robert og være i gang med nogle andre patienter på samme tid med nogle andre ting. Den løsning må helt klart have en fremtid indenfor fys-verdenen, siger Nicki Larsen.
Syv Roberter i arbejde - seks mere på vej
Opfindelsen af robotten Robert har været fire år undervejs og kom endelig på markedet i oktober 2019. Den er blandt andet godkendt af det amerikanske marked, og der findes foreløbig syv af slagsen. Tre står i Danmark, en på Odense Universitetshospital, en på Vestdansk Center for Rygmarvslidelser i Viborg og en på NeuroRehab i Aalborg. Desuden er tre i arbejde i USA og en i Tyskland. Yderligere seks robotter af slagsen er på vej ud til genoptræning af ødelagte muskler.
- Den er unik, fordi den kan udføre flere hundrede gentagne øvelser. Den kan kodes til præcis det antal gentagne øvelser, den enkelte patient har brug for. Netop folk med rygmarvslidelser og lammelser har brug for et langt højere antal gentagne øvelser, end en fysioterapeut kan klare manuelt, forklarer Keld Thorsen, der er direktør i Life Science Robotics i Aalborg og fortsætter:
- Vores kunder og brugere er hovedsageligt det offentlige sundhedsvæsen. Forhåbentlig kan man komme til spare samfundet for en masse penge i den totale genoptræningsøkonomi.
Morten Lilleør håber, at maskinen Robert hjælper ham frem til et nyt mål. Han er udlært blikkenslager og er ved at uddanne sig til VVS-installatør
- Det er det, jeg har gang i nu. Jeg er ved at skrive afgangsprojekt lige nu og skal til eksamen til sommer, siger Morten Lilleør.