Rotterne strømmer frem på opsigtsvækkende tidspunkt: Her er forklaringen

Rotterne er på vej frem i Nordjylland, og det har borgerne i Aalborg Kommune, og kommunen selv, også bidt mærke i.

En af de borgere, som på det seneste har oplevet rotterne på helt tæt hold er Jens Hartvig. Han har boet i Nørresundby i 20 år sammen med sin kone og børn.

Indtil nu, har de aldrig haft problemer med rotter.

- Da en ældre dame på den anden side af vejen ringede og sagde til os, at der løb en over vejen til os, troede vi ikke på det. Men så så vi den selv udenfor, fortæller Jens Hartvig.

Udover at de små gnavere har bevæget sig tættere på hans hjem, er Jens Hartvigs firma, som også ligger i Nørresundby, også blevet ramt af den forøgede rotteaktivitet.

- Jeg er ikke selv bange for rotter, men det er ikke nogen, jeg har lyst til at få indenfor. Det er mest det, at de kan ødelægge en masse. Men lige nu er de kun over jorden og udenfor, forklarer Jens Hartvig.

Fakta om rotten

  • Vejer mellem 200-400 gram og bliver cirka 45 centimeter lang.

  • Kan leve op til et år uden for fangenskab.

  • Får fire eller fem kuld om året, og et kuld kan variere mellem fire og tolv unger.

  • Forsøg har vist et rottepar formere sig til 862 rotter på et år.

  • Kan overføre over 50 farlige sygdomme (fx. Weils syge, leverbetændelse, E. coli bakterier)

  • Kan gnave igennem alt blødere end jern, og løfter op til to gange dens egen vægt.

Kilder: Billund Vand & Energi, MM Kloak og Rotteangreb.dk

Kan mærkes hos kommunen

Det er normalt i vintermånederne, at rotterne når deres talmæssige højdepunkt. Og det så da også sådan ud - indtil man nåede slutningen af marts.

Det var nemlig heromkring, at rotteproblemet begyndte at eskalere, forklarer biolog ved Aalborg Kommune, Kirsten Dyhr.

Kigger man konkret på tallene for rottehenvendelser i Aalborg Kommune, er det samlede antal rottehenvendelser steget med cirka 500 anmeldelser fra 2022 til 2024 i perioden marts til juni.

Og det er flere faktorer der spiller ind, når man kigger på forøgelsen af rottebestanden.

Der skal tages forbehold for at det ikke er alle henvendelser der nødvendigvis er rotter, da det kan være mus, mosegrise eller andet. Kilde: Aalborg Kommune
Der skal tages forbehold for at det ikke er alle henvendelser der nødvendigvis er rotter, da det kan være mus, mosegrise eller andet. Kilde: Aalborg Kommune
Foto: Grafik/TV2 Nord

Mad og vand

Ifølge Kirsten Dyhr er der to primære faktorer der spiller ind, når det kommer til rotteforøgelsen. 

De har nemlig haft e noverflod af mad, og meget nedbør har også fået rotterne til at søge ly nærmere beboelsesområder.

- I 2023 havde vi et oldenår. Det betyder at træerne producerer meget mere frugt, og de frugter er så faldet ned fra træerne til rotterne. Og fordi de har haft så meget overflod af mad, har de avlet ekstra meget, forklarer biologen og tilføjer, at de seneste måneders nedbør også spiller en rolle.

IMG_20240701_213506
Foto: Privatfoto

Stopper ikke her

Lige nu er der heller ikke noget, der tyder på, at rottebestanden kommer til at sulte deres antal ned. Vi er nemlig på vej ind i høstsæsonen, og derfor vil der være rigeligt af mad til rotterne.


Derfor kommer Kirsten Dyhr da også med en bøn til borgerne.

- Vi er afhængige af borgerne. Så hvis man ser en rotte, er det vigtigt, at man kontakter kommunen hurtigst muligt, da det giver os de bedste muligheder for at bekæmpe dem, fortæller hun.

Det er lovpligtigt at anmelde rotter til din kommune, lige meget om det er på et offentligt eller privat område, og om der er indenfor eller udenfor.


Seneste nyt

fra Nordjylland