Den originale turtilladelse (til højre) og en kopi af turtilladelsen (til venstre). Foto: Daniel Mikkelsen

02:48

1 af 2

Russisk chauffør dømt for ny form for dokumentfalsk

Retten i Aalborg har dømt en russisk lastbilchauffør skyldig i en ny form for dokumentfalsk. Fænomenet finder sted blandt udenlandske lastbilchauffører, og blev opdaget ved en kontrol i Aalborg.

En russisk lastbilchauffør viste torsdag den 22. februar en falsk turtilladelse, da Nordjyllands Politi foretog kontrol på havnen i Aalborg Øst. 

Den 50-årige russer blev mandag dømt ved Retten i Aalborg. Her blev han dømt skyldig i dokumentfalsk og fik 40 dages fængsel, udvisning og seks års indrejseforbud. 

- Det retten lagde vægt på i dag var, at det var ud over enhver rimelig tvivl, at han med vilje ville snyde, sagde anklager hos Nordjyllands Politi Majbrit Bak efter retsmødet. 

Læs også Russisk lastbilchauffør sigtet for dokumentfalsk

Derudover lagde retten vægt på, at der havde været rig mulighed for at præsentere den originale turtilladelse tidligere, men lastbilchaufføren præsenterede den først sent i forløbet. 

02:48 Luk video

Fakta om turtilladelser

Turtilladelser udstedes til de respektive lande af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. For at en udenlandsk lastbilchauffør kan få lov at køre i Danmark, skal han have en turtilladelse. Den giver ret til én transport fra A til B - til, fra eller gennem Danmark  - inklusiv en transport retur. 

Lastbilchaufføren havde både en original og en kopi med på sin tur. Kopien fik han stemplet hos SKAT Toldekspedition i Frederikshavn, men nåede altså ikke længere end Aalborg, hvor politiet opdagede, at den var falsk. 

Snyd med en turtilladelse som det her, det gør jo, at i stedet for, at man kan køre én tur, så kan han køre to ture

Frank Davidsen, underdirektør, Dansk Transport og Logistik

Selv påstod han, at kopien på denne tur var en skabelon til, hvordan den originale turtilladelse skulle udfyldes. Men da han allerede har besøgt Danmark syv gange tidligere i forbindelse med sit arbejde, og dermed havde prøvet det før, kendte retten ham skyldig.

Dokumentfalsk går udover danske vognmænd

I Rusland får de kun 3250 turtilladelser om året fra den danske Trafik, Bolig- og Byggestyrelse, og det kan give anledning til snyd med dokumenterne. 

- Snyd med en turtilladelse som det her, det gør jo, at i stedet for, at man kan køre én tur, så kan han køre to ture, og jeg kunne forestille mig, at en russisk vognmand skal betale de russiske myndigheder for at få sådan en turtilladelse gravet frem. Så på den måde så sparer han jo nogle penge og får mulighed for at køre en ekstra tur, siger underdirektør i Dansk Transport og Logistik, Frank Davidsen. 

Det går altså udover de danske vognmænd, når turtilladelser bliver forfalsket, 

- Helt grundlæggende så er den danske vognmand i forvejen under pres i forhold til EU-lovgivningen bare internt i Europa. Du har cabotagekørsel, du har kombineret trafik, og du har international transport og i særdeleshed i relation til det, vi kalder for tredjelandskørsel, siger Frank Davidsen, underdirektør i DTL.