LIGE NU:

Rytter freder Lars Søndergaard: - Det vil være en stor fejl at fyre ham

Det har ikke været nogen fornøjelse at se AaB spille på det senete. Hvad skal klubben gøre ved det? Løsningen er ikke at fyre Lars Søndergaard, lyder det fra Hans Peter Rytter.

AaB har tabt fire af holdets fem seneste kampe og indtager en øjeblikkelig sjetteplads i Superligaen, hvor man har 18 point stående på kontoen. Nogen vil måske kalde det en formkrise, og kritiske røster har også sået tvivl om hvorvidt, det er Lars Søndergaard, der skal lede det nordjyske Superliga-mandskab og sikre en plads i mesterskabsspillet i den nye Superliga-struktur.

TV2 Nords Superliga-ekspert Hans Peter Rytter er dog ikke en af kritikerne, og han freder faktisk cheftræneren, der i sidste sæson - hans første som AaB-cheftræner - sluttede på en acceptabel 5. plads.

- Krise er et stort ord, men det er da i hvert fald bekymrende, det der foregår. Og i og med, der ikke er udsigt til at pointene vælter ind, så skal Lars Søndergaard da finde på et eller andet, lyder det fra Rytter, der blandt andet peger på, at AaB i den grad mangler en målmager og at nyindkøbte Edison Flores fra Peru endnu ikke har slået til som den store forstærkning af truppen, han blev udråbt til at være.

- Jeg håber, han bliver bedre. Hvis han havde spillet 77 kampe, var der ikke langt fra Flores til flop, men nu har han altså kun spillet syv kampe og man sagde fra starten af, at han havde brug for tilvænning. Og det ligner han i den grad også en spiller, der har. Jeg tror, det er tidligt at dømme ham ude, men hvis man dømmer ham, som han er lige nu, så er han ikke nogen forstærkning. Man har nærmest krampagtigt, i løbet af de sidste par hjemmekampe, givet ham fuld kamp, for han skal simpelthen spilles i form, men der mangler meget. Og så var det endda lidt bedre sidst, da han blev rykket op foran fra sin plads på kanten, lyder analysen af den peruvianske landsholdsspiller.

- Jeg har været på Youtube for at se ham spille for de peruvianske hold og se, hvad han egentlig kan, og der så han bedre ud, men han spillede også mod nogen hold, der gik knap så meget på kroppen af ham som nu, og den hastighed vi havde forventet af ham, den ser jeg slet ikke. Han har ikke sat nogen som helst af, og han skal nærmest spilles helt fri. Så har han til gengæld også en god venstrefod til at lægge nogle indlæg.

AaB har scoret 15 mål i denne sæson - og lukket ligeså mange ind. Det vidner i høj grad om at målmagere som Lukas Spalvis og Nikolaj Thomsen er væk ligesom Thomas Enevoldsen er ude af målform i øjeblikket og kun har stået for et enkelt mål i den indeværende sæson. AaB's topscorer er den uforudsigelige Christian Bassogog, der i nogen grad har overrasket positivt, men som endnu ikke kan anses som stabil arbejdskraft, når det kommer til at lave mål.

- Jeg ser ingen angribere i AaB, der kan komme op på 10 sæsonscoringer. Måske Enevoldsen, hvis han kan komme igang, men ellers har man ikke nogen, der kan lave 10 mål på en sæson. Man har sågar prøvet med Kasper Risgård oppe foran, og nu prøver man med Flores, siger Hans Peter Rytter.

Den løsning AaB nu er på jagt efter, som skal sikre bedre spil og flere point på kontoen, finder man dog ikke ved at aflevere en fyreseddel til Lars Søndergaard, lyder det fra Hans Peter Rytter, der heller ikke vurderer, at Søndergaard er truet på posten.

- Nej, ikke på nogen måde. Det er ikke AaB's stil. Da man vandt mesterskabet for 20 år siden blev trænerne henover de næste 10 år fyret, hvis ikke, man var blandt de to bedste. Det har man sidenhen fundet ud af, at det går altså ikke og en klub som AaB har ikke et lønningsbudget der gør, at man skal være i top 3 hvert eneste år. Man skal være blandt de bedste fem-seks stykker, og når så det hele stemmer på samme tid, så kører man med om mesterskabet. Jeg mener, det vil være en stor fejl at gå ud og fyre ham.

- Søndergaard gør, hvad han får besked på. Han har tidligere været i klubber, hvor han ikke ageret på træner på samme måde, som han gør i AaB. Han har fået et opdrag, og har fået at vide, at vi spiller sådan her, og sådan skal vi også spille med dig som træner, Hr. Søndergaard. Derfor prøver han at se, om han kan implementere den stil. Hvis vi går tilbage til da Kent Nielsen startede som træner, der spillede man ikke på den måde. Det var noget man kom til senere, og den stil har Lars Søndergaard så skullet fortsætte. I sidste sæson var AaB det hold i Superligaen, der havde bolden mest. Det har man prøvet at køre videre med under Søndergaard, men det er lige før den bedste kamp i denne sæson var kampen mod Viborg hvor man vandt 1-0 på hjemmebane. Der havde Viborg bolden mest på Aalborg Stadion, og det troede jeg aldrig skulle komme til at ske igen. Det kan godt være, det er sådan man skal til at spille og sige, at så får vi pointene på den måde, og så må Bassogog løbe kontra sammen med Flores. Spørgsmålet er bare: hvor lang vil AaB og klubbens tilskueer finde sig i, at Viborg har bolden mest på Aalborg Stadion, siger Hans Peter Rytter.

Hans Peter Rytter er TV2 Nords faste sportsekspert, som i Nordjyllands LIVE kommenterer og analyserer de nordjyske hold og atleters præstationer. Her under kan du se hele analysen af AaB's og Aalborg Pirates' præstationer på det seneste, som Rytter serverede den i Nordjylland LIVE tirsdag. 

Der er både i ishockey og fodbold i aftenens Sport med Rytter