Salg skudt i gang: Nu kan du købe fyrværkeri

Danskerne vil i år købe fyrværkeri for henved 400 millioner kroner. Hver nordjyde køber i gennemsnit for en 100-kroneseddel.

- Mellem 1500 og 2000. Helst ikke over 2500, svarer Charlotte Petersen, da TV2 Nord spørger hende, hvor meget sønnen Niclas må bruge på nytårskrudt i år. Niclas selv griner smørret: 

- Hvis jeg kan, vil jeg gerne lidt højere op. 

Niclas Petersen er ret usædvanlig. Han elsker fyrværkeri og bruger masser af penge på det. Dermed er han en del af en uddøende race, for udviklingen i salget af fyrværkeri går den anden vej. 
Siden fyrværkeriulykken i Seest i 2004 er fyrværkerisalget i Danmark faldet med en tredjedel, og udviklingen ser ikke ud til at stoppe. 

- Det er de færreste forhandlere, for hvem det giver mening at åbne før den 27. december. Dagene fra den 15. til den 27. er i bedste fald en "nul-forretning" forklarer direktør for Aalborg Fyrværkerifabrik Thomas Brix Pedersen og fortsætter: 

quote Vi har i dag 80-85% af vores omsætning den 30. og 31. december, for folk vil gerne have overstået julen først.

Thomas Brix Pedersen, direktør, Aalborg Fyrværkerifabrik

At man alligevel kan købe fyrværkeri fra den 15. december hvert år er fastsat ved lov. Før 2014 startede salget allerede den 1. december, men danskerne syntes, at alt skyderiet blev for meget. Loven blev strammet, og ved samme lejlighed blev det gjort forbudt at fyre af før den 27. december. 

Parate til at stramme endnu mere

De seneste undersøgelser viser imidlertid, at danskerne er parate til at stramme endnu mere. Flere taler endda for helt at forbyde privat afskydning af fyrværkeri og i stedet lade kommunerne afholde én stor kommunal afskydning. Men den køber kunderne i fyrværkerisalget ikke: 

- Det er ikke løsningen. Det er jo ganske få dage, så jeg synes altså ikke, det er noget problem. Der er ingen grund til at stramme mere, siger Mathias Navntoft Hensen, som i dag køber fyrværkeri for omkring 400 kroner. Og de andre, vi møder i fyrværkerisalget, er enige: 

- Jeg var inde at se fyrværkeriet til Tall Ships Race, og det var jo mega imponerende, men der er nu også noget over selv at skyde af. Jeg synes ikke, et forbud er nogen god idé, forklarer Kristan Hareby, som har sønnen Tristan med.

Se indslag om dagens start på salget af fyrværkeri.

Også direktøren for Aalborg Fyrværkerifabrik er imod et forbud for private: 

- Jo mere tilgængelig vi gør det lovlige fyrværkeri, jo mindre skubber vi folk over på det sorte marked til det farlige ulovlige fyrværkeri, så jeg er stor tilhænger af tilgængelighed og synes også, at den 15. december er det rigtige tidspunkt at starte salget på. 

Statistisk set vil 250 danskere få en fyrværkerirelateret skade i nytårsdøgnet 2019/2020. Langt de fleste vil være unge mænd, og de færreste vil have husket deres sikkerhedsbriller. 

På dette tidspunkt må du købe og fyre af:

  • Du må købe fyrværkeri fra den 15. december til den 31. december.

  • Du må anvende fyrværkeriet fra den 27. december til og med 1. januar.

  • Skulle du få lyst til at fyre fyrværkeri af i løbet af året, så kontakt en professionel fyrværker.
  • Lovligt konsumfyrværkeri skal være CE-mærket. CE-mærket angiver, at producenten har sikret sig, at fyrværkeriet overholder alle væsentlige sikkerhedskrav.

​​Kilde: Fyrværkerikampagnen 2018

Fyrværkeri skal være lovligt - men ikke udenlandsk

  • Lovligt fyrværkeri skal være CE-mærket. CE-mærket angiver, at producenten har sikret sig, at fyrværkeriet overholder alle væsentlige sikkerhedskrav.
  • Selvom du har købt lovligt fyrværkeri i udlandet, må du ikke tage det med hjem til Danmark.

Kilde: Fyrværkerikampagnen 2018

Sådan smider du brugt og ubrugt fyrværkeri ud

  • Når fyrværkeriet lander på jorden og har gjort sin pligt - så skal det smides ud. Fyrværkeri karakteriseres som dagrenovation.
  • Fyrværkeriaffald fjernes med en skovl og puttes i en spand. 
  • Ubrugt fyrværkeri skal afleveres på genbrugsstationen og karakteriseres som farligt affald.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Fem vigtige fyrværkeri-råd

  • Brug altid beskyttelsesbriller
  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  •  Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

  • Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Fyrværkerikampagnen 2018

 


Seneste nyt

fra Nordjylland