Illustration af det imponerende kunstværk af Tomás Saraceno og Harbour Gate. Foto: BIG / Tomás Saraceno

Cloud City får milliondonation til kunstværk af Tomás Saraceno fra Sallings Fond.

1 af 2

Salling Fondene donerer 10 millioner kroner til Cloud City

Købmand Herman Sallings Fond donerer nu 10 millioner kroner til realiseringen af Aalborgs internationale kunstikon Cloud City Aalborg.

Cloud City har medvind og en række store fonde og donationer har sikret, at Aalborg får et spektakulært og unikt kunstikon. 

En lang række danske fonde støtter nu et af verdens mest ambitiøse og spektakulære kunstværker. Nu donerer Købmand Herman Sallings Fond 10 millioner kroner til værket af den argentinske kunstner Tomás Saraceno, som har et budget på 100 millioner kroner:

- Visionen for Cloud City Aalborg har givet genlyd i kunstnerkredse over hele verden, og set med danske øjne er det særdeles glædeligt, at vi nu får et kunstværk af højeste internationale standard, siger Karin Salling, der er bestyrelsesnæstformand i Salling Fondene. 

Læs også Målet er allerede nået, men Cloud City får stadig milliondonationer

Allerede i juni 2017 stod det klart, at Cloud City Aalborg kunne realiseres. Initiativtager Martin Nielsen havde fået tilstrækkelige tilsagn fra fonde, virksomheder og Aalborg Kommune. Sideløbende med kunstværket arbejder Martin Nielsen også med realisering af et stort artcenter i de gamle fabriksbygninger, hvor der gennem mange år blev produceret akvavit.

Flere af donationerne er ikke øremærkede til kunstværket, og derfor bidrager donationen fra Købmand Herman Sallings Fond indirekte også til artcentret:

- Jeg er uendelig taknemmelig for den støtte og opbakning, som projektet har fået de seneste år. Salling Fondens bidrag er endnu en blåstempling af projektet fra en af Danmarks toneangivende fonde. Det er et rygstød af de helt store, og jeg kan love, at omdannelsen af den gamle spritgrund til en ny kunst- og oplevelsesbydel bliver uden lige i verden, siger Martin Nielsen, der har arbejdet med projektet i fem år. 

Læs også Cloud City: Luksuslejligheder til 20 millioner kroner

Hos Aalborg Kommune er glæden også stor. Kommunen har bidraget med 25 millioner kroner, og her er der tale om et fleksibelt bidrag, som enten kan anvendes til kunstværket eller artcentret:

- Det er en stor glæde for mig at konstatere, at endnu en stor dansk fond støtter op om projektet i Aalborg. At det i forvejen ambitiøse projekt kan blive ved med at vokse er for mig et udtryk for, at vi har at gøre med noget helt unikt og visionært, som kommer til at gavne Aalborg og hele regionen i mange generationer fremover, siger Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen og fortsætter: - Bidraget fra Aalborg Kommune er bevidst givet som et fleksibelt bidrag i tilfælde af, at private fonde og virksomheder kunne stille med alle 100 millioner kroner til kunstværket.

Fakta om Cloud City

 • Værket Cloud City Aalborg er skabet af den argentinske kunstner Tomás Saraceno og består af 68 glasmoduler, der hver måler 4,5 m i diameter.
 • Når de sættes sammen, vil værket nå en højde af 30 meter.
 • Besøgende vil kunne træde ind i værket via taget på en af de eksisterende bygninger på spritgrunden.
 • Værket vil kunne ses under indflyvning til Aalborg Lufthavn og forventes at blive et markant vartegn for byen.
 • Kunstinstallationen koster i alt 100 millioner kroner, mens etableringen af artcentret koster 107 millioner kroner.
 • Realdania har doneret 80 millioner kroner
 • Det Obelske Familiefond har doneret 50 millioner kroner
 • Aalborg Kommune har doneret 25 millioner kroner
 • Ny Carlsberg Fonden har doneret 10 millioner kroner
 • Købmand Herman Sallings Fond har doneret 10 millioner kroner
 • A. Enggaard har doneret 10 millioner kroner
 • Augustinus Fonden har doneret 7,5 millioner kroner
 • Spar Nord Fonden har doneret 5 millioner kroner
 • Wagner Ejendomme har doneret 2 millioner kroner.
 • Artcentret skal drives af en erhvervsdrivende, selvejende fond.
 • Arealet planlægges endvidere at huse det nye Aalborg Teater, et spiritcenter med mikrodestilleri, et chokoladeoplevelsescenter, torvehal/street food, boutique-hotel, almennyttige boliger og luksuslejligheder m.m.