Sarah vil gøre en forskel, men en kamp er ikke løsningen, mener hun

36-årige Sarah Kruse har altid villet gøre en forskel. Både som ung kvinde og nu erhvervsdrivende. Og efter at hun i 2008 blev udsat for voldtægt.

Sarah Kruse gør klar til vinsmagningsaften i Aalborg-restauranten La Locandas lille, hyggelige vinkælder. 

vinklub

Om lidt kommer vinklubvennerne og en vinekspert, der skal øse ud af sin viden. Vinklubben, der kun er for kvinder, går nemlig seriøst til værks, når det gælder om at blive klogere på vinens verden.

- Vi har egentlig lavet den her vinklub, fordi vi synes at mændene tit tager teten på vinen, når man er ude og spise. Og vi kvinder får ikke rigtig mulighed for at lære så meget, når mændene egentlig bare bestiller for os. Og vi synes også tit, vi ikke rigtig kan få os til at sige noget. Vi kan ikke få os til at stille nogle dumme spørgsmål. Så den her klub er kun til kvinder, fortæller Sarah, mens hun åbner en kasse fyldt med små flakoner med forskellige dufte, man kan genfinde i forskellige vine.

quote Vi er gode til sådan at underminere os selv. Vi er sgu lige så seje som de (mændene, red.) er.

Sarah Kruse

Se snigpremiere på TV2 Nords nye serie Kvindeliv. 

Der er lidt mandefald i aften. Tre kvinder dukker op, der krammes og stemningen er allerede hyggelig, for som veninder til Sarah kender de efterhånden hinanden ret godt. Og så har de også en tredje ting til fælles, fortæller Sarah:

- Vi er også erhvervskvinder alle sammen. Vi har et virke, hvor vi står med beslutninger i hverdagen. Og når man står med den slags ansvar, er det også godt at have nogen at snakke med det om.

Ny serie: Kvindeliv

Hvordan er det at være kvinde i 2020ernes Nordjylland? 

De fleste kvinder er på arbejdsmarkedet, så hvordan får de familie,- og arbejdslivet til at hænge sammen, når der også skal være plads til at dyrke motion, leve sundt, rejse, dygtiggøre sig og dyrke samværet med vennerne?

Er der stadig kvindekampe, der skal udkæmpes – og hvad med hele me#too-bølgen? 

Det og meget andet undersøger TV2 Nord i serien KVINDELIV, når vi går tæt på en række nordjyske kvinder.

Lysten til at gøre en forskel

For Sarah Kruse er det vigtigt at kunne gøre en forskel, der hvor hun nu er i livet. Det begyndte allerede i folkeskolen, hvor Sarah bl.a. stod forrest, da unge i Hadsund gerne ville forsøge at forhindre stofmisbrug ungdomskriminalitet i byen. 

stop vold hadsund

Det fortsatte i gymnasietiden, hvor Sarah blev elevrådsformand, og endelig da hun var medstifter af lokalforeningen Hjælp Voldsofre i Aalborg. 

Baggrunden var en meget personlig og traumatisk oplevelse: I 2008 blev Sarah selv voldsoffer, da hun en aften blev voldtaget af en ukendt mand i sin egen lejlighed. 

Han var fulgt efter hende på vej hjem fra Jomfru Ane gade. Voldtægten blev anmeldt, men da den skrækslagne og overrumplede Sarah lukkede øjnene under overgrebet, blev gerningsmanden aldrig fundet.

ofret i centrum

Men overgrebet satte dybe spor: Sarah blev syg og måtte opgive sit job. Mange af vennerne forsvandt også. Men så fandt Sarah en måde at komme videre med projektet ”Hjælp voldsofre”:

- Vi lavede et fotoprojekt, der hed ”Sæt ofret i centrum”, som en hjælp til ofrene. Projektet indeholder billeder af mig selv – og 11 andre ofre, hvor vi blev fotograferet, som vi så ud umiddelbart efter gerningsøjeblikket. Og det satte en politisk dagsorden og fik gjort en forskel, så det er bestemt et projekt, jeg er utrolig stolt af. Også fordi der var mange, der var sådan lidt imod det. Men jeg vidste i min mavefornemmelse, at det kunne gøre en forskel, så jeg ville simpelthen ikke give slip.

hjælp voldsofre

I dag er der ikke mange af de gamle venner tilbage i vennekredsen. Til gengæld har Sarah fået en masse nye venner, som hun har et fællesskab med, primært fordi de er erhvervsdrivende, men også fordi de deler passionen for gastronomi og gode vine.

Kruse Vask vil gøre en forskel

Martin er Sarahs lillebror, og sammen ejer og driver de det, de kalder for ”Danmarks mindste vaskeri” . Sarah og Martin er tredje generation i familiefirmaet, der på et tidspunkt kæmpede for overlevelse. 

kruse vask

I dag har søskendeparret gjort Kruse Vask levedygtigt igen og vendt underskud til overskud. Martin står for produktionen og den daglige drift, mens Sarah kalder sig selv for ”en sjælden gæst” i vaskeriet:

- Vi var meget bevidste om, at vi ikke var de fødte sælgere. Der var i hvert fald ikke nogen af os, der havde lyst til at have den rolle, så vi tænkte: Hvis nu vi gjorde en forskel. Hvis nu vi gjorde noget godt for branchen, så kunne det være, man havde lyst til at handle med os, fortæller Sarah, der sammen med sin bror fik ideen til det, der i dag kendes som ”Nordjysk Mad & Turisme”. 

Et projekt, der har til formål at vækste hotel- og restaurationsbranchen.

- Vi tænkte, at kunne vi vækste branchen, så måtte der også være en bid af lagkagen, der ville gå vores vej, smiler Sarah og fortæller, at de nu i de sidste fem år har lavet forskellige aktiviteter med det formål at få noget viden ind i branchen, så den nordjyske gastronomi og fødevareturisme står stærkere. 

Sarah er bestyrelsesformand for ”Nordjysk Mad & Turisme”, der nu også støttes økonomisk af Aalborg kommune.

Mand og børn

Sarah Kruse er single og har ikke selv børn.

quote Jeg har ikke en drøm om at blive mor, men mere en drøm om at stifte familie.

Sarah Kruse

- Jeg er selv skilsmissebarn, og jeg synes, at hvis man kan, skal man give barnet den præmis at vokse op i en familie med forældre, der bliver sammen. Men det her med at blive mor bare for at blive mor, det er ikke min drøm. Finder jeg en mand, som jeg har lyst til at tilbringe resten af livet sammen med, så vil jeg da gerne sætte børn i verden og skabe en familie med ham, siger 36-årige Sarah, der alligevel har masser af børn i sit liv. Hun låner nemlig ofte og gerne venindernes børn. 

vin

Til gengæld kniber det med at finde manden, der kunne blive far til Sarahs børn. Sarah er som så mange andre single på dating app’en Tinder, hvor hun både swiper og dater i håb om at finde den rette mand. Men det er svært, synes Sarah:

- Jeg synes også godt mændene kunne være lidt mere mænd og invitere på en ordentlig date. Gøre noget ud af det. Det er jo så min holdning, griner Sarah og fortsætter:

- Altså nu har coronaen jo så gjort det endnu mere distanceret, så det er jo ikke forsvarligt at mødes. Så nu er det bare, ja, endnu sværere at møde en.

quote Det er jo bare jo bare lige om at finde den rette. Derude.

Sarah Kruse

Og indtil han dukker op, må Sarah lægge lidt af kvindeligheden til side og selv gribe vinkelsliberen, når der skal lave nye hylder til hjemmet i villalejligheden i Aalborg.

Kvindekamp

Sarah Kruse betegner sig selv som lidt af en drengepige, der altid har syntes, det var sjovere at være sammen med drengene end med pigerne. 

Og det har gjort det lettere for hende at agere som erhvervskvinde i en ellers mandsdomineret branche. Men her har Sarah et godt råd til kvinderne:

- Jeg tror, vi kvinder kan blive bedre til at ”tage vores værd” . Vi er gode til sådan at underminere os selv. Vi er sgu lige så seje som de (mændene, red.) er. Vi har nok bare brug for, at der er nogen, der siger det til os. Det er lidt åndssvagt. Men vi er sgu dygtige. Det er vi.

IMG_0742

- Vi skal bare tage vores værd noget mere og tro på os selv.

Sarah ser ikke nogen grund til en eventuel kvindekamp, men opfordrer i stedet til at udnytte kvindenetværk.

- Vi kvinder skal være bedre til at styrke hinanden, løfte hinanden og lade være med at se os selv i en kamp mod mændene. Vores egenskaber og kompetencer er i lige så høj kurs. Vi skal bare blive bedre til at rose og hjælpe hinanden, siger Sarah, der mener, at der er plads til os alle, hvis bare vi er flittige og har kompetencerne i orden.

- Jeg synes, det er en skam, når det bliver til en kamp. Tit kan tingene blive meget ekstreme, både i den ene og den anden retning. Og der er min holdning: Alt med måde! Altså, alt hvad der er ekstremt, det bliver også uhensigtsmæssigt. Der skal være balance i tingene. Jeg vil hellere, at vi ikke kæmper, men at vi står sammen. Løfter i flok. Støtter hinanden og skaber nogle fantastiske ting sammen. Det vil jeg 10 gange hellere. 


Forsiden lige nu

brand

gallery To personer anholdt efter 'mistænkelig' villabrand

Retten Hjørring

Par i deres livs mareridt: Nu er to mænd tiltalt for brutalt hjemmerøveri

280518 retten aalborg

Virksomhedsejer tiltalt for massiv svindel

Gaveindpakning

play Rafael pakker gaver ind: - Det er mest mænd, der har brug for hjælp

20231210_145014

gallery Lucia, levende lys og kemishow under jorden: Se de smukke billeder

brand

gallery To personer anholdt efter 'mistænkelig' villabrand

280518 retten aalborg

Virksomhedsejer tiltalt for massiv svindel

Retten Hjørring

Par i deres livs mareridt: Nu er to mænd tiltalt for brutalt hjemmerøveri

Gaveindpakning

play Rafael pakker gaver ind: - Det er mest mænd, der har brug for hjælp

20231210_145014

gallery Lucia, levende lys og kemishow under jorden: Se de smukke billeder

Nordjyllands Beredskab brand brandslukning  genre

Kortsluttet stikkontakt fyldte hus med røg

Pirates og White Hawks

Nordjyske ishockeyhold får fuldt udbytte med storsejre

Michelin

gallery Michelin-kok afslører: De bedste retter er lavet på rødvinsslatter

Fortuna Hjørring

Fortuna slider sig til point mod de danske mestre

191122 Peter Krusborg laml 4268

Turisme-direktør kæmpede i lang tid: Nu kommer millionerne

En mandlig lærer på Klokkerholm Skole i Brønderslev Kommune er ramt af corona.

Skolerne skal spare: Det her skal lærerne bruge 10 timer mere på

DSC05823

Mindeord: Hjemmeværnet bar legenden fra Læsø

Nordjyllands Beredskab brand brandslukning  genre

Ejer slukker selv bygningsbrand: Beredskab med stor ros

Nordjyllands Beredskab brand brandslukning  genre

Kortsluttet stikkontakt fyldte hus med røg

Pirates og White Hawks

Nordjyske ishockeyhold får fuldt udbytte med storsejre

Michelin

gallery Michelin-kok afslører: De bedste retter er lavet på rødvinsslatter

Fortuna Hjørring

Fortuna slider sig til point mod de danske mestre

191122 Peter Krusborg laml 4268

play Turisme-direktør kæmpede i lang tid: Nu kommer millionerne

En mandlig lærer på Klokkerholm Skole i Brønderslev Kommune er ramt af corona.

Skolerne skal spare: Det her skal lærerne bruge 10 timer mere på

DSC05823

Mindeord: Hjemmeværnet bar legenden fra Læsø

Nordjyllands Beredskab brand brandslukning  genre

Ejer slukker selv bygningsbrand: Beredskab med stor ros

Ruslan og Denis Yatsenko

play Denis' far blev dræbt ved frontlinjen - nu får ukrainske krigsbørn et afbræk fra krigen

Gråt og vådt

Grå og våd søndag – her kan der falde op til 10 millimeter regn

Drillenissen julekalender

play Tip til julebordet: Lav bordkort af brunkager!

091223 Synkefri Per Thrane maje 12524

play Selv skeptikerne går tilfredse ud af biografen: ''Synkefri'' er en stærk fortælling

Politi

''Læge'' og ''bankmand'' på spil: Kvinde narret for stort pengebeløb

PH 091223 19 Synkefri succes VTR Still

play ''Den sorteste nat i Hirtshals'': Film med stor succes deler byen

PH 091223 19 Fyrkat fejrer lyset Still

play Vikingerne fejrer solhverv ved UNESCO-ringborg

20231207-212008-L-5066x3164ma

Aalborg gentager fadæse med nyt nederlag

Ruslan og Denis Yatsenko

Denis' far blev dræbt ved frontlinjen - nu får ukrainske krigsbørn et afbræk fra krigen

Gråt og vådt

Grå og våd søndag – her kan der falde op til 10 millimeter regn

Drillenissen julekalender

Tip til julebordet: Lav bordkort af brunkager!

091223 Synkefri Per Thrane maje 12524

Selv skeptikerne går tilfredse ud af biografen: ''Synkefri'' er en stærk fortælling

Politi

''Læge'' og ''bankmand'' på spil: Kvinde narret for stort pengebeløb

PH 091223 19 Synkefri succes VTR Still

''Den sorteste nat i Hirtshals'': Film med stor succes deler byen

PH 091223 19 Fyrkat fejrer lyset Still

Vikingerne fejrer solhverv ved UNESCO-ringborg

20231207-212008-L-5066x3164ma

Aalborg gentager fadæse med nyt nederlag

Til forsiden

Til forsiden