Foto: Robert Bedsted

Se billederne: Vikingernes smukke bavnebål lyste op langs Limfjorden

Vikingetiden blev vakt til live i Nordjylland onsdag eftermiddag i form af syv store bavnebål.

Det tidlige, tunge novembermørke blev sent onsdag eftermiddag brudt af et spektakulært syn på langs Limfjordens nordlige bred: Fra Gandrup i øst til Sebbersund mod vest blussede syv store bål op.

Bål, der ellers næsten var gået i glemmebogen, da vikingetiden sluttede.

Dengang, da de danske vikinger herskede på nogle af verdenshavene, blev store bavnebål brugt som kommunikationssystem. Fra den ene høj til den anden kunne de blusse op, hvis fjenden nærmede sig. Og onsdag blev den skik genoplivet og oplevet af mange nysgerrige fremmødte, der kunne se bålene "springe" og blusse langs kysten. 

01:50 Luk video

Det var Nordjyllands Historiske Museum, der stod bag de syv bavnebål i på Blushøj ved Gandrup, Tofthøj ved Sejlflod, Nørholm Bavnehøj, Vokslev bavnehøj, Skt. Nikolajs bjerg ved Sebbersund og ved Lindholm Høje Museet i Nørresundby. I alt en strækning på over 40 kilometer.

Det var dog ikke kun i form af bavnebål, at vikingetiden blev vakt til live på Nordjyllands Historiske Museum onsdag. På Lindholm Høje Museet kunne publikum opleve drabelige vikingekampe mellem krigsklædte vikinger, og museumsinspektør Torben Trier fortalte om krig, kamp og forsvar i jernalderen og vikingetiden.

For børn var der mulighed for at lære at slå ild og at blæse i et ægte signalhorn.

  Foto: Robert Bedsted

02:15

Syv såkaldte bavnebål prydede i aften hele syv steder langs Limfjorden - det skete for at sætte fokus på vikingetiden.

Luk video