Foto: Fra programmet "Elgfilm"

Se skovens kæmpe: Nye elgkalve i lille vildmose

Siden 2016 er der sat ti elge ud i Lille Vildmose, og i løbet af i år er mindst fire elgkalve kommet til.

Så er sommeren kommet, og det betyder, at dyreunger kommer til skoven i alle størrelser. En af de helt store dyreunger er der igen i år chance for at se i Lille Vildmose. I mosen har de nemlig budt mindst fire elgkalve velkommen i 2019. 

Vi har opdaget fire kalve derude, men der er muligvis allerede en del flere, som vi bare ikke har set endnu.

Jakob Konnerup, formidlingsleder, Lille Vildmose Centere

- Vi har opdaget fire kalve derude, men der er muligvis allerede en del flere, som vi bare ikke har set endnu. Ellers så kommer de nok til, siger Jakob Konnerup, der er formidlingsleder ved Lille Vildmose Centeret. 

Ingen ved præcis, hvor mange elge der lever i vildmosen i dag. Et godt bud er, at der er omkring 19 elge i alle størrelser på de 2100 hektarer. Sammenlagt er der siden 2016 sat ti elge ud. To af dem er døde, men samtidig er der kommet flere kalve til i løbet af årene. Og ikke mindst i år skulle der være mulighed for at se elgkalve i vildmosen, der altså høre til den større del af dyrebørnene. 

En elgkalv vejer nemlig 10-15 kilo ved fødslen, og kommer inden for et år op på omkring de 100 kilo. Flere besøgende i Lille Vildmose har allerede været heldig at se en af de små nye kalve.

Her er det Frans Ritter, der har delt sin oplevelse med en elgkalv i facebookgruppen - Vild med lille vildmose. 

Hvis man bevæger sig ud for at finde kæmperne i Vildmosen, så skal man dog i denne tid være lidt varsom. 

- Man skal holde afstand til elgen, da man uden at vide det, kan komme imellem elgkoen og elgkalven. Det kan gøre koen meget utryg, så hvis man ser en elgko lægge ørene helt ned, så skal man være meget opmærksom, for så er den utryg, og det kan blive farligt, siger Jakob Konnerup. 

Læs også Elgene er gode for Lille Vildmose - og for mennesker og klima

Elgene er dog ikke et dyr, man skal være bange for. De er store fredelige dyr - men som med alle vilde dyr, så skal man selvfølgelig behandle dyrene med respekt og ikke gå for tæt på. Selvom elgen slev ofte ikke finder det problematisk, at mennesker komemr tæt på. Elgen ved nemlig godt, at den er størst. 

På trods af at en elg er op mod to meter høj og kan komme op på en vægt på 700 kilo, så er de ikke altid til at få øje på i skovens stille ro. Men ved Lille Vildmose Centeret guider Jakob Konnerup og de andre naturformidlere dig gerne til, hvor du har størst chance for at spotte skovens kæmpe.

Hvis ikke du får held i mosen, så kan du se programmet her, der følger, da de første elge kommer til Lille Vildmose. 

23:07

Reportage om dyrelivet i Lille Vildmose.

Luk video