Skralde-kaos i Aalborg - 70.000 mangler stadig

Bor du i det centrale Aalborg, må du vente lidt endnu med at sortere dit madaffald.

Om blot en uge skal borgere i Aalborg Kommune begynde med at smide madaffald i de såkaldte grønne biospande.

Men langt fra alle har fået hverken spande eller de dertilhørende grønne affaldsposer udleveret forud for, det storstilede miljøprojekt skydes i gang.

Hos Nordværk, der står for affaldssorteringen i kommunen, lyder det nu også, at en del borgere må væbne sig med tålmodighed lidt endnu.

Det oplyser indsamlingschef Kim Andersen i et skriftligt svar til TV2 Nord.

"Vi mangler at udlevere cirka 70.000 startpakker. Startpakken består af en grøn køkkenspand, 150 grønne poser til madaffald og en informationsfolder. Der skal udleveres cirka 115.000 startpakker i alt til husstandene i Aalborg kommune. Men vigtigst af alt: Der vil løbende være udleveringer hver uge, og der arbejdes intensivt på alle fronter".

I de mindre byer uden for Aalborg skulle de fleste have fået startpakken udleveret i tide.

"Midtbyen er de sidste, som får udleveret vores startpakke, som vi forventer at have udleveret i løbet af juli måned", lover indsamlingschefen.

Hvad gør I i mellemtiden med sortering, når ordningen først for alvor kører fra det tidspunkt, hvor alle bruger poser og spande?

"De første seks uger (fra 1. juni) er en indkøringsperiode, hvor der vil blive justeret og skruet på modtageranlægget, så det bliver optimalt til det affald, som borgerne i Aalborg Kommune leverer til anlægget. Dermed vil det indsamlede affald med sorte og grønne poser blive udsorteret på anlægget fra 1. juni. Vi ved jo, hvor der allerede er udleveret startpakker, og indsamlingen/ruterne vil blive planlagt herefter, slutter Kim Andersen.

Sådan foregår madaffaldsordningen

1. Mellem april og juli 2024 modtager du en startpakke med køkkenspand og 150 grønne madaffaldsposer.

2. Fra 1. juni 2024 sorterer du dit madaffald fra i de grønne poser, mens du fortsat smider restaffald i de sorte poser (et udsnit af borgerne i Aalborg Kommune modtager startpakken senere end 1. juni og skal derfor først begynde at sortere, når startpakken ankommer).

3. Når du har fyldt den grønne pose med madaffald, binder du en solid dobbeltknude på posen, så løst madaffald ikke ryger ud i containeren.

4. Så lægger du den fyldte grønne madaffaldspose i samme container, som du bruger til de sorte restaffaldsposer.

5. Dernæst bliver både dine grønne madaffaldsposer og de sorte restaffaldsposer kørt til et nyt farvesepareringsanlæg i Aalborg Øst. Her adskiller anlægget de grønne madaffaldsposer fra de sorte poser med restaffald.

6. Madaffaldet efterbehandles til sidst og bliver bl.a. til biogas (til danskernes gasforbrug) og gødning til landbruget.

7. Du har mulighed for at få nye grønne poser, når du løber tør – proceduren herfor er endnu ikke fastsat for alle boligformer.

Kilde: Aalborg Forsyning


Seneste nyt

fra Nordjylland