Socialdemokrater i det røde felt: Tvist om vandværksgrund
Strid om retten til at færdes på en grund, der tidligere var ejet af Lindholm Borgerforening, deler nu politiske venner i det, der engang var Danmarks Stærkeste socialdemokratiske højborg Sundby-Hvorup-kredsen.
Fællesskab og ejendomsret. De to begreber brydes i en tvist i Lindholm. En grund, der i årtier har været ejet af Lindholm Borgerforening, og som i generationer har været brugt til festplads og spejderhytte skal nu spærres af.
Det er grundens nye ejer Lindholm Vandværk, der vil sætte hegn op omkring grunden, og dermed forbyde borgerne adgang på stedet. Der er allerede sat en bom og et skilt op med teksten adgang forbudt.
Folketingsmedlem Orla Hav (S) er nærmeste nabo til grunden og han ærgrer sig over sagen:
- Vi taler om et sted, hvor Lindholmborgerne har samlet sig siden kampen for Grundloven i 1849. Jeg forstår simpelthen ikke, at de vil forbyde folk at færdes der. Der går stier over til Lindholm Høje, som er direkte forbindelse til det alle efterlyser – nemlig bynær natur. Det giver ingen mening at sætte det hegn op, siger Orla Hav
Striden om vandværksgrunden er opstået midt i det, der engang var Danmarks stærkeste socialdemokratiske bastion – Sundby-Hvorup-kredsen, der på en og samme tid havde valgt prominente politikere både lokalt, regionalt og nationalt.
Aalborgs borgmester gennem en generation Henning G. Jensen, Amtsborgmester Orla Hav og regeringsmedlem og justitsminister Frank Jensen. Samtidigt var Ib Rasmussen fra samme kreds rådmand i Aalborg Kommune.
- Den tilhører vandværket nu
Samme Ib Rasmussen er i dag formand for Lindholm Vandværk, og de har byggeplaner på grunden.
- Vi skal bruge arealet til en ny højdebeholder til vandværket og eventuelt et renseanlæg, hvis der er behov for at rense vandet for f.eks. mangan og jern. Vandværket har brugt cirka 125.000 kroner på at rydde op på grunden, blandt andet til at rive den gamle spejderhytte ned og så rydde op efter alle dem, der har smidt affald på stedet.
Vandværket fik i sin tid foræret grunden af Lindholm Borgerforening kvit og frit. Kurt Bentsen, tidligere sektorformand i FOA sad både i bestyrelsen i Lindholm Borgerforening og Lindholm Vandværk. Han afviser, at fællesskabet bliver svigtet i sagen.
- Det kan godt være, at folk mener at have vundet hævd på at kunne bruge grunden som de vil, men der tager de fejl. Den tilhører vandværket nu. Færdig slut!, siger Kurt Bentsen.
Tidligere politiske frænder er nu endt i en blindgyde, hvor dialog ikke længere ser ud til at være en mulighed. Og at det er en sag om den private ejendomsret får Orla Hav op i det røde felt.
- Det har jeg det rigtig træls med, og derfor mødte jeg også op på generalforsamlingen i vandværket for at appellere til respekten for fællesskabet, men nu må man sige, at argumenterne står for langt fra hinanden, siger Orla Hav.
Bom er uden effekt
Vandværksformand Ib Rasmussen mener, at fællesskabet sagtens kan tåle de nye byggeplaner og en bom ved indkørslen.
- Vi sætter netop hegnet op to meter fra skel indtil naboerne og ti meter fra skellet til Lindholm Høje. Bommen er sat op, fordi vi har haft problemer med folk, der kørte ind med deres biler på grunden for at handle med hash. For mig at se er det kun 5-6 af naboerne, der har glæde af grunden, hvis de overhovedet bruger den. Jeg har nu aldrig set nogen deroppe, siger Ib Rasmussen.
Ifølge Orla Hav bliver der stadig handlet med hash ved vandværket. Nu sker det bare udenfor bommen. Han er trist over, at vandværket vil bruge en masse penge på et hegn, som kun skal holde folk ude.
- Jeg er blevet sørgelig skuffet over vandværkets forvaltning af en grund, som de har fået af borgerne. Borgere, som nu ikke længere må komme på et fristed, der har så meget historie for Lindholm, siger Orla Hav.
Beslutningen og tilladelsen til at opføre et hegn rundt om vandværksgrunden er blevet påklaget af Orla Hav, der vil kæmpe videre for bydelens ret til at færdes på arealet. Vandværket mener til gengæld, at der er tale om en simpel byggesag, hvor de har fået tilladelse fra myndighederne. Forsøg på at indgå et forlig ser ikke ud til at have mange chancer.