Søværnet har problemer: Charmeoffensiv skal åbne folks øjne

I denne weekend var der åbent skib på fregatten Absalon på Honnørkajen i Aalborg. Søværnet håber, at flere unge mennesker vil overveje en karriere i uniformen.

Køen til et kig ombord på krigsskibet Absalon snog sig langs Honnørkajen i Aalborg i alle de tre timer, der søndag var åbent skib. 

Shaan Blade er maskinmesterstuderende, og han er lige nu i praktik på fregatten Absalon. På det danske krigsskib følger han officererne og hjælper dem. Det er nemlig Shaans eget mål at tage officeruddannelsen på et tidspunkt. 

- Det er en mega fed arbejdsplads, for det er meget anderledes end en civil arbejdsplads. Man er her hele dagen og nogle gange i flere uger, og man får et rigtig venskab og sammenhold med folk. Det bare nogle helt andre udfordringer, man står overfor, siger Shaan Blade. 

Shaan blev hvervet på sin uddannelse og har elsket at være på Absalon lige siden.
Shaan blev hvervet på sin uddannelse og har elsket at være på Absalon lige siden.
Foto: Christopher Høeg Lundberg / TV2 Nord

Problemer med fastholdelse og rekruttering

Det er langt fra alle, der har det ligesom Shaan. Faktisk har både Hæren og Søværnet problemer med at rekruttere nye medarbejdere.

- De folk, vi så har, skal løbe rigtig stærkt og sejle noget ekstra, og det betyder, at vi får udfordringer med at fastholde dem, for så slider vi jo på dem, og det vil vi meget gerne undgå, siger kommandørkaptajn i Søværnet og chef på Absalon, Sune Lund.

Højere lønforhold og attraktive arbejdstider i privatsektoren trækker mere, og netop derfor er fregatten Absalon taget på charmeoffensiv i de danske havne.

- Vi kan bruge de her dage til at øge kendskabet til Søværnet, øge kendskabet til hvilken fantastisk arbejdsplads, det er, og vi kan vise, at hvis man arbejder her, så arbejder man for Danmark, siger Sune Lund.

Næste tur går til havnen i Esbjerg, hvor Sune Lund ligeledes håber, at Absalon kan være med til at åbne folks øjne for en karriere til søs.
Næste tur går til havnen i Esbjerg, hvor Sune Lund ligeledes håber, at Absalon kan være med til at åbne folks øjne for en karriere til søs.
Foto: Christopher Høeg Lundberg / TV2 Nord

Åbent skib skal åbne øjne

Idéen med at åbne Absalon op for offentligheden sker af to grunde. For det første på grund af manglen på medarbejdere med svendebrev - for eksempel maskinmestre eller elektrikere. Men også for at give folk muligheden for at tage et kig ind bag facaden på et af de mest kendte danske krigsskibe.

- Jeg tror, det giver et godt indblik i vores dagligdag, og så er der jo mange unge mennesker, der er lidt drevet af uniformen, våben og kanoner og sådan, så det, tror jeg, giver en masse, siger Shaan Blade.

- Vi håber på, at der er rigtig mange, der går herfra med en øget interesse for Søværnet og overvejer os som en potentiel arbejdsplads i fremtiden, siger Sune Lund.

Knap 3.000 personer besøgte fregatten Absalon i løbet af weekenden.


Seneste nyt

fra Nordjylland