Sofie fik diagnose som 24-årig: Nu forstår hun bedre sig selv

27-årige Sofie Buus er en del af en stigende tendens. Nemlig at der er flere piger end drenge, som får medicin for sin adhd.

For Sofie Buus kunne det tidligere være uoverskueligt at gøre små dagligdagsting som at tømme en opvaskemaskine.

- Jeg kan bedre overskue hverdagen og at komme i gang med hverdagen. Og så er min 'pyt'-knap blevet større, fortæller 27-årige Sofie Buus fra Aalborg, der er selvstændig.

For tre år siden, da hun var 24 år, fik hun nemlig stillet diagnosen adhd. Og nu er hun medicineret for det. 

Og det gør Sofie Buus til en del af en stigende tendens. 

I 2022 blev der for første gang udskrevet flere recepter på adhd-medicin til piger, end der gjorde til drenge. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Herunder kan du se udviklingen i udskrivningen af adhd-medicin:

Mænd5.5125.9056.4217.2028.198
Kvinder4.2744.7105.2366.7998.797
I alt9.78510.61511.65514.00016.995

Ifølge professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Region Hovedstaden, Søren Dalsgaard, skyldes det, at der har været en pukkel af folk med adhd, der ikke har været fundet for indtil få år siden.

- I den pukkel er der langt flere piger end drenge, der ikke er blevet fundet. Så på den måde, er der virkelig sket en kæmpe udvikling, siger professoren til tv2.dk, der forventer, at kurven flader ud, så der blandt voksne er lige mange kvinder og mænd med adhd.

Sofie Buus har også tidligere døjet med, at hendes spisning var forstyrret. Enten prøvede hun at kontrollere det, eller også overspiste hun.

- Jeg er ikke så impulsstyret eksempelvis med mad. Efter jeg har fået medicinen, har jeg fundet ud af, at det var adhd. Det er sådan for mange med adhd, at man søger dopamin, og det gør man ofte med mad.

Selvom Sofie Buus indadtil har haft svært ved koncentrationen, har hun udadtil altid været glad og velfungerende med mange venner. 

Hun tror, det er grunden til, at hun ikke har fået diagnosen adhd før for lidt over tre år siden.

quote Hvis jeg havde fået stillet diagnosen tidligere, så havde jeg måske generelt klaret skolen bedre

Sofie Buus

- Men med diagnosen kan jeg bedre forstå mig selv, og jeg kan bedre forstå, hvorfor jeg bliver overvældet - og mine forældre og kæreste kan bedre forstå det, siger Sofie Buus.

Hun synes, det er positivt, at der er kommet mere fokus på pigerne, når det kommer til diagnosen.

- Jeg har aldrig lavet lektier, og jeg har aldrig kunnet koncentrere mig i skolen. Hvis jeg havde fået stillet diagnosen tidligere, så havde jeg måske generelt klaret skolen bedre, siger Sofie Buus.


Seneste nyt

fra Nordjylland