Soldater i blindsmagning - dét skal Forsvaret spise de næste fire år
138 retter er i spil til at komme i soldaternes rygsæk, når de skal ud i felten. Hvilke det bliver, skal soldaterne selv smage sig frem til.
Der duftes, smages og interesserede øjne vurderer. Karakterer skrives ned, og der skylles efter med koldt vand.
Hele 138 forskellige retter er i spil til at indgå i Forsvarets såkaldte feltrationer de næste fire år.
- Vi er igang med en såkaldt ”sensorisk test” af de madvarer, der kan blive en del af feltrationerne fremadrettet. Hvert fjerde år skal indholdet i udbud, og så kommer leverandørerne med deres bud, forklarer major ved Forsvarets Sanitetskommando Klaus Gabriel Sørensen, der står for blindsmagningen, som afholdes på Aalborg Kaserner.
Uden mad og drikke, duer helten ikke
Det er fjerde gang, at feltrationerne er i udbud og også fjerde gang, at soldaterne blindtester de forskellige bud på indhold.
En af dem, som deltager i blindtesten er overkonstabel Jonas (efternavn fjernet, red.), som til dagligt er ansat ved Gardehusarregimentet i Slagelse.
Han er en erfaren soldat med flere internationale missioner i rygsækken:
- En feltration består af alle de måltider, som en soldat skal bruge for at fungere i felten. Der er noget morgenmad, som eksempelvis müsli, og så er der frokost. Her er rugbrød endelig vendt tilbage til mange soldaters store glæde. Og så er der aftensmad, der typisk er en frysetørret gryderet, forklarer han.
Dét skal soldaterne spise de næste fire år
Jonas og kollegerne præsenteres for mad i alle kategorier men aner ikke, hvilken leverandør maden kommer fra. Alt foregår fuldstændigt anonymt og maden serveres på anonyme plastiktallerkener. Soldaterne tager hver en skefuld af maden, dufter til den, ser på den og smager på den. De vurderer konsistens og smag og til sidst får varen en individuel karakter fra hver person i testpanelet:
- Der er nogle retter, som scorer højt, men der er også nogle som er helt i bunden. Man kan se det i øjnene på alle ved bordet. Folk forsøger at lade være med at lave grimasser, mens de tænker: "Hvad fanden var det, jeg fik der", griner den erfarne soldat, der samtidig har det fint med, at være iblandt dem, der er med til at definere, hvad alle Forsvarets tusindvis af ansatte skal spise på øvelser og missioner de næste fire år.
- Jeg synes, det er spændende, og jeg kan selv ret godt lide de danske feltrationer. Da vi var i Estland i 2020, kiggede esterne langt efter vores mad. Deres rationer var med sådan nogle fiskeboller, og så vil jeg sgu hellere have vores, smiler han.
Soldaten er den bedste madanmelder
I sidste ende er det Forsvarets Materiel- & Indkøbsstyrelse, som bestemmer, hvordan sammensætningen af feltrationerne kommer til at se ud, men Klaus Gabriel Sørensen fra Forsvarets Sanitetskommando understreger, at blindtesten er en afgørende parameter, når udbuddet skal gøres færdigt.
- Det er uhyre vigtigt, at feltrationerne er testet af rigtige soldater med erfaring fra opgaver, hvor man lever af feltrationer, siger han og fortsætter:
- Vi kan som fagfolk vurdere på næringsindhold, sammensætning af energi, fedt, kulhydrat og protein, men soldaterne skal kunne lide maden ellers spiser de den ikke. En soldat, der ikke spiser, mister hurtig sin kampkraft, og det skal vi forsøge at undgå.