Stig Nicolaisen skal sidde omkring 20 timer i sadlen - 12 dage i træk - for at nå i mål indenfor tidsgrænsen. Foto: Privat

Stig Nicolaisen skal sidde omkring 20 timer i sadlen - 12 dage i træk - for at nå i mål indenfor tidsgrænsen. Foto: Privat

1 af 2

Stig er klar til at cykle 4829 kilometer tværs over USA

I morgen går starten til cykelløbet Race Across Amerika. Nordjyske Stig Nicolaisen skal sidde på sin cykel 20 timer i døgnet - 12 dage i træk

Det kommer til at gøre ondt. Meget ondt. Når starten til det frygtindgydende cykelløb går. Tirsdag aften dansk tid, skal Stig Nicolaisen fra Aalborg cykle 4829 kilometer fra San Diego på den amerikanske vestkyst til Annapolis i Maryland, der ligger ud til Atlanterhavet. 

Ruten skal gennemføres på under 12 dage, og det kræver, at rytterne sidder omkring 20 timer i sadlen hver dag for at nå i mål indenfor tidsfristen. 

I de sidste godt to år har Stig Nicolaisen trænet sin fysik op til at kunne klare strabadserne, og forklaringen på hvorfor er ret dyster. 

Stig sammen med sønnen Max, der er med i følgebilen på turen tværs over USA. Foto: Privat

- I 2013 fik min søn Max konstateret lymfekræft. Vores verden brød i et kort øjeblik sammen, og alt virkede uoverskueligt. Max og jeg mente, at vi havde brug for et fælles mål - et fokus på fremtiden, der kunne hjælpe os videre. Så vi besluttede, at jeg skulle cykle tværs over USA, at Max skulle være chauffør i ledsagerbilen, og at vi samtidigt ville fortælle omverdenen, hvor vigtigt det er at holde fokus på fremtiden, når man rammes af alvorlig sygdom. lyder Stig Nicolaisens forklaring på, hvorfor han stiller op til så voldsom en udfordring. 

Desuden indsamler Stig og holdet penge til Børnecancerfonden. 

Stig Nicolaisen og Max er ikke de eneste, der er taget til USA for at gennemføre projektet. Hele holdet omkring Stig består af 10 personer, heraf en læge. De skal sørge for, at Stig kun skal tænke over at sidde i sadlen og træde i pedalerne. 

Derfor har holdet blandt andet lejet flere køretøjer heriblandt et 10 meter langt mobilehome og investeret i et transportabelt toilet. 

På turen skal Stig bruge tre forskellige cykler: En almindelig racercykel til de kuperede dele af ruten. En enkeltstartscykel til de flade stræk og endelig en bjergcykel, når han skal over stigninger, der visse steder er over 20 procent. 

Stig Nicolaisen skal cykle 4829 kilometer tværs over USA på under 12 døgn. Foto: Privat

Kun seks danskere har gennemført løbet, og ingen af dem har været nordjyder. Til sammenligning er årets Tour de France-rute 'kun' 3.519 kilometer, og de professionelle har 10 dage mere til at komme i mål. 

Tre ryttere er døde i forsøget på at komme i mål i Race Across Amerika, og en tredjedel af deltagerne giver op, inden der er gået tre døgn. 

Gense interview og reportage med Stig Nicolaisen og sønnen Max.

10:23

Stig Nicolaisen skal cykle 4829 kilometer på 12 dage.  

Luk video