Studerende på 4. Maj Kollegiet: Det er en ære at få lov til at mindes ham

Mange danskere fejrer 4. maj med lys i vinduerne. For beboerne på 4. Maj Kollegiet, er dagen både en festlig og en højtidelig dag.

I disse dage fejrer Danmark 75-året for befrielsen, og selv om Covid-19 har ændret en hel del, så blev den traditionsrige markering af 4. maj alligevel til noget omend i mindre målestok, end der på landsplan var lagt op til. 

Og det er vigtigt for ikke mindst beboerne på 4. Maj Kollegiet i Aalborg, fortsat at markere befrielsen især i forhold til den historie kollegiet netop har. 

quote Det er et eller andet fedt i, at man har nogle forfædre, der har kæmpet en kamp, der var det hele værd. Det er fedt at mindes dem.

Dennis Sabroe, beboer på 4. Maj Kollegiet i Aalborg.

4. Maj Kollegiet er et kollegie for efterkommere af modstandsfolk under 2. verdenskrig. Kollegiet i Aalborg blev bygget i 1950 sammen med kollegierne i Esbjerg og Århus. I alt er der ni 4. Maj Kollegier i Danmark.

En af kollegiets beboere er Dennis Sabroe, der til dagligt studerer fysioterapi. Hans farfar var modstandsmand på Lolland, hvor han observerede tyskerne, når de kom sejlende fra Kiel. Det er blandt andet det arbejde, der har givet Dennis Sabroe sin plads på kollegiet. Derfor er han også glad for at kunne mindes sin farfar på Danmarks befrielsesdag.

- Det er et eller andet fedt i, at man har nogle forfædre, der har kæmpet en kamp, der var det hele værd. Det er fedt at mindes dem, siger Dennis Sabroe.

Richardt Raetzel

Hvert værelse på 4. maj kollegiet er opkaldt efter modstandsfolk. Dennis Sabroe bor på værelset Richardt Raetzel.

Richardt Raetzel var læge, og hjalp ofte modstandsfolk der var blevet såret. Han blev dræbt af den berygtede Peter-gruppe, der var danske håndlangere af Gestappo. Mordet var et såkaldt clearing-mord. En hævnaktion, hvor kendte borgere blev tilfældigt dræbt, som gengældelse mod modstandsaktioner.

For at mindes Richardt Raetzel, ligger Dennis Sabroe to røde og to hvide nelliker på Richardt Ratzels gravsten, der ligger på Almen kirkegård i Aalborg.

- Der er en vis hygge i det, at man mindes de modstandsmænd, der er faldet under krigen. Der ligger en ære i, at få lov til mindes ham, sådan en dag som i dag, siger Dennis Sabroe.


Seneste nyt

fra Nordjylland