LIGE NU:

Succes med fodlænker

Stadig flere dømte afsoner deres dom med en fodlænke, der giver dem mulighed for at blive i deres eget hjem med familien omkring sig. Betingelsen er, at de har et arbejde.

For Casper Pejstrup fra Aalborg blev fodlænken et vendepunkt i hans 29-årige liv. På grund af af mange år som kriminel og med flere domme på CV'et har han aldrig haft et fast arbejde.

Men det ændrede fodlænken, da entreprenørvirksomheden A.Enggaard gav ham en chance.

- Det har betydet alt for mig. De har taget virkeligt godt imod mig, men skulle selvfølgelig lige se mig an i starten, siger Casper Pejstrup.

En afsoning med fodlænke giver væsentligt højere odds for at undgå at falde tilbage i nye kriminalitet. Kun ca. 17 procent af dem, der har afsonet med fodlænke, bliver dømt for nye forbrydelser, hvor imod ca. 38 procent af dem, der har afsonet i fængsel, begår nye lovovertrædelser.

- Det, at den dømte har sit netværk omkring sig, sin familie og især bevarer sit job, er vigtigt. Alternativet er, at afsoningen sker i et fængsel, hvor det er let at få nye idéer og komme i dårligt selskab, siger Mette Olesen, enhedsleder i Kriminalforsorgen.

Lige nu afsoner 41 nordjyder en dom med fodlænke. Det er Kriminalforsorgen, der administrerer ordningen og vurderer, hvem der kan få lov til at blive ude af fængslet. For Casper Pejstrup er det lige præcis planen:  at blive ude af fængslet i fremtiden.

- Jeg er ved at bygge et hjem op nu med min kæreste. Det har jeg aldrig prøvet før, for mine faste adresser har tidligere været en fængselscelle, siger Casper Pejstrup.

Hans muligheder ser på forhånd gode ud, for A. Engaard har nemlig været så glade for ham, at firmaet allerede har givet Casper Pejstrup et fast job.